Hojsovu Stráž na Šumavě zdobí technická rarita. Nejvýše položený orloj v Česku

4. srpen 2019

Hojsova Stráž je malebné městečko na Šumavě. A kromě krásné okolní přírody ho zdobí ještě jedna místní technická rarita – šumavský orloj. Jde o vůbec nejvýše položený orloj u nás. Na svém pozemku ho postavil Zdeněk Landa z Prahy. Stavba mu trvala dva roky.

Hlavní součásti včetně ústrojí sestavoval Zdeněk Landa doma v Praze. O stavbě orloje prý uvažoval už dávno, a protože miluje Šumavu a Hojsovu Stráž, splnil si tak svůj sen. Orloj teď zdobí obec hned u hlavní silnice.

I kdybyste tudy jen projížděli, určitě byste ho nepřehlédli. Téměř pětimetrová stavba svou zdobností a originalitou zaujme každého. Na orloji nechybí kromě hlavního ciferníku s hodinami také další ukazatele. Třeba východ a západ slunce, hvězdná obloha a další veličiny.

Vše je dokonale precizně zpracované. Podle místního průvodce Jana Chalupského obsahuje například hvězdná mapa téměř tisícovku malých šroubků. Na malé zemské polokouli je zase malým červeným srdíčkem zobrazena poloha Hojsovy Stráže.

Ústrojí orloje umístěné v jeho vnitřní části vzniklo z mnoha zajímavých součástek. Například řetězů nebo disků jízdního kola. Se vším si pan Zdeněk Landa poradil bravurně a orloj šlape jako hodinky. Nepotřebuje ani elektrický proud. Vydrží jít na jedno natažení 14 dní.

Tóny státní hymny v pravé poledne

Na orloji najdete kromě jiného i dvě pohyblivé sošky. V levém horním rohu je svatý Vintíř, který kyne pravicí a varuje lidi před hříchem. Vpravo pak smrtka tahá za lano zvonu a odbíjí umíráček.

Stroj funguje i z dílů z jízdního kola

Úžasnou podívanou můžete zažít, tedy vidět a slyšet, jen jednou za den. V pravé poledne. Nejprve se rozpohybuje poustevník Vintíř a zazní osm tónů naší státní hymny. Potom se dá do charakteristického zvonění smrtka, která odbije dvanáct úderů. Tady si uvědomíte, že opravdu není proč a kam spěchat. Protože kostlivec na orloji, obrazně řečeno, jednou odzvoní každému z nás.

Na Šumavu jako by se díky orloji Zdeňka Landy vrátila pokora a úcta k životu a přírodě. Jeho orloj odkazuje na krušná staletí, kdy chudí lidé tvrdě pracovali a jediné, co je na světě těšilo, byla kromě lásky blízkých lidí hlavně víra v Boha. A svého času si vážili víc než my v dnešní uspěchané době.

autor: Pavel Halla
Spustit audio