Hnutí Duha zahájilo kvůli kácení blokádu části Národního parku Šumava

15. červenec 2011

Aktivisté Hnutí Duha zahájili v pátek blokádu části Národního parku Šumava. Od deváté hodiny se pohybují v lokalitách Ztracený a u Ptačího potoka, které leží v západočeské části Šumavy. Jejich hlídky zaznamenaly kácení stromů právě v těchto lokalitách ve středu a také včera.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha nesplnila Správa Národního parku potřebné právní úkony, aby mohla na chráněném území kácet: „Blokádu jsme zahájili, protože to je území dříve ponechané přírodě. Teď se tu začalo kácet, aniž by k tomu měl ředitel parku příslušné výjimky. Je to podmáčená oblast, součást komplexu Modravských slatí. Usnesení ministerstva životního prostředí dalo jednoznačně povinnost v případě zásahu proti kůrovci absolvovat právní proceduru.“

Aktivisté jsou připraveni dřevorubcům v kácení bránit a na Ztraceném a v okolí Ptačího potoka prý zůstanou tak dlouho, dokud úřady kácení nezastaví. Podle Hnutí Duha nevyčkala Správa Národního parku na potřebné odborné posudky. Správa Národního parku se ale blokádám brání. Veřejný zájem podle oficiálního stanoviska má v této chvíli přednost před ochranou jednotlivých lokalit.

Českému rozhlasu České Budějovice to potvrdil mluvčí parku Pavel Pechoušek: „Jme ve stavu kůrovcové kalamity, kterou historie západních Čech nepamatuje. Tento stav jsme zdědili po předchozím vedení a kůrovec došel až na samotnou hranici bezzásahového území. Musíme konat, abychom ochránili další šumavské lesy, jinak by vznikla ještě větší škoda. Kdybychom uvažovali o naturovém posouzení, nedočkali bychom se výsledku dříve než na podzim a to by už kůrovec napadl další desetitisíce stromů.“

„Veřejný zájem na ochranu přírody v tomto případě hovoří jasně a v našem jednání nás jednoznačně podporuje město Kašperské Hory, obec Modrava i Plzeňský kraj, na jejichž území se lokalita nachází,“ dodal Pechoušek.

Správa parku se hodlá bránit právní cestou a je připravena požádat o pomoc policii.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio