Hliněná žena. Alšova jihočeská galerie v Českých Budějovicích představuje díla sochařky Jindry Vikové

6. říjen 2021

Měla spoustu velkých výstav po celém světě, ale v České republice v takovém rozsahu ještě ne. Průřez celoživotním dílem sochařky Jindry Vikové s názvem Hliněná žena teď představuje Alšova jihočeská galerie v Českých Budějovicích. Wortnerův dům zaplnilo téměř sto děl této významné umělkyně, která letos oslavila 75. narozeniny.

„Pod touto asambláží je dopis mojí matky. Ona zemřela velmi brzy, když jsem byla po studiích, a napsala mi dopis. A ten dopis jsem teď nedávno našla a v slzách jsem strávila celý den. Druhý den jsem udělala dílo Mámě, ve kterém je skrytý ten dopis,“ prozrazuje sochařka Jindra Viková.

Návštěvníci Alšovy jihočeské galerie uvidí průřez celou její tvorbou. „Některé klasické sochy jsou ze sbírek galerie, pak tu jsou díla z různých mezinárodních sympozií, která jsem nikdy nevystavovala, vedle toho kresby, které dělám pořád paralelně, a asambláže, to je takové moje potěšení,“ vyjmenovává.

Čtěte také

V posledních letech pracuje Jindra Viková podle svých slov hlavně pro sebe. „Absolutně se chci vyhnout jakýmkoli módním trendům, protože mám pocit, že je to hodně zaplavené. Samozřejmě vidím výborné výstavy, ale je to hodně inspirované západními vlivy, sociálními sítěmi, a na to si dávám dost pozor. Chci se tomu vyhnout, protože já chci dát určitý vzkaz sama ze sebe,“ vysvětluje.

Podle kurátora výstavy Jiřího Ptáčka je typickým znakem tvorby Jindry Vikové hledání cesty k zachycení vnitřních lidských vztahů. Na aktuální budějovické výstavě je téměř 100 prací. „Tam je na jedné straně právě ta socha jako nějaké ústřední téma a vedle toho práce s fotografií, její kresby, asambláže, aby se ukázalo, jak sochařka postupně spěje k něčemu, čemu říkáme intermediální tvůrčí praxe,“ říká kurátor.

Jindra Viková je svými díly zastoupená v řadě evropských muzeí a sbírek. Spolu s celoživotním partnerem, fotografem Pavlem Baňkou, žije a pracuje v Benicích u Prahy. Výstava s názvem Hliněná žena potrvá ve Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie do 2. ledna.

Výstavu Hliněná žena představuje kulturní magazín Kavárna. Dále se věnuje audioknižnímu zpracování románu Zdivočelá země, novému albu jihočeské folkové kapely Epydemye a čtvrté knize z edice Seidelova Šumava. Celý pořad si poslechněte online.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související