Hledá se nový provozovatel kulturního domu Slavie, který budovu i opraví

13. únor 2018

Českobudějovický kulturní dům Slavie stojí na břehu řeky Malše bezmála 250 let. Radnice teď hledá investora, který na své náklady budovu opraví a poté se ujme jejího provozu. Podle odhadů města se rekonstrukce vyšplhá až na 150 miliónů korun.

Před pěti lety českobudějovická radnice na přestavbu kulturního domu Slavie vypsala architektonickou soutěž. Od její realizace ale ustoupila a budovu má teď zachránit nový investor.

Město se chce na rekonstrukci finančně podílet. „Pokud tam někdo udělá investici za 140 miliónů korun, řekněme, že by to byla koncese na patnáct let, tak by to mohla být částka kolem osmi milionů, kterou město České Budějovice každý rok danému koncesionáři vyplatí právě za tu samotnou investici,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Podhola.

Měla by se vyměnit okna, instalovat klimatizace nebo vybudovat nové rozvody elektřiny. „Počítáme s tím, že tam budou postaveny bezbariérové výtahy, aby skutečně tento prostor splňoval všechny nároky moderní doby,“ dodává Petr Podhola.

Se záměrem města ale příliš nesouhlasí zaměstnankyně městské Správy domů Iva Peštová, která se o kulturní dům Slavie stará skoro 27 let. „Samozřejmě dům opravy potřebuje, ale nedokážu si představit, co by se za 150 milionů tady opravilo. Možná, že by se ten dům dal zbourat a za 150 milionů postavit nový,“ komentuje.

V kulturním domě sídlí několik spolků a dalších nájemníků. Těm mají podle radnice skončit smlouvy do konce roku.

Café klub Slavie, který v pravém křídle budovy přes šest let pořádá koncerty, skončí už v červnu. Jeho provozovatel Petr Smutný nechce hudební klub vést v nejistotě o budoucnost. „My se musíme trošku řídit podle kapel, a ty se většinou domlouvají téměř rok dopředu a obvykle mají vysoké storno poplatky, což si prostě nemůžeme dovolit,“ vysvětluje.

Výběrové řízení na nového provozovatele kulturního domu Slavie chce radnice vypsat v průběhu března.

autor: mvo
Spustit audio