Hlavní tah z Třeboně na hraniční přechod Halámky bude do konce července zavřený

1. duben 2020 12:35

Provoz na silnici I/24 v Tušti a Suchdole nad Lužnicí na Jindřichohradecku bude do konce července omezený. Důvodem je její oprava. Auta, která míří na hraniční přechod Halámky, tak budou muset využít objížďky.

„Tady začínají problémy, tohle jsou příčné překopy po kanalizačních přípojkách, které se dělaly před dvěma lety, a samozřejmě vlivem provozu a přetížených automobilů si sedly,“ popsal loni v říjnu starosta Suchdola nad Lužnicí Luboš Hešík stav silnice první třídy, která prochází městem i jeho místní částí Tušť.

Ředitelství silnic a dálnic už v té době mělo na opravu silnice stavební povolení, práce ale blokovaly dohady s firmou Eaton, která chtěla zajistit přístup do svého podniku. „Vždycky se z jedné strany nějak dostanou kamiony nad dvanáct tun a mezi areály budou jezdit menšími vozidly,“ informoval o výsledcích jednání cestmistr Ředitelství silnic a dálnic Tomáš Staněk.

Když dohoda se společností Eaton zazněla, nebylo už ale možné s pracemi začít kvůli přicházející zimě. Práce za téměř 27 milionů korun bez daně tak správce silnice odložil na jaro.

„Budou se pokládat nové asfaltové vrstvy, měly by se dělat nové uzávěry na mostech v Tušti, nová kanalizace kvůli odvodnění komunikace a nové chodníky,“ uvedl Tomáš Staněk.

Čtěte také

Teď se zase proti chystané uzavírce, kterou krajský úřad povolil až do konce července, postavily obce z okolí. Nelíbí se jim chystaná trasa objížďky. „Chápeme, že se musí objížďka někudy vést, ale trochu nám vadilo, že s námi nikdo nekomunikoval. Společné jednání bylo před týdnem, kvůli tomu nebyl připravený pasport budov ani komunikací,“ řekl starosta Dvorů nad Lužnicí Tomáš Trsek.

Proti rozhodnutí krajského úřadu ale není možné se odvolat, a tak Tomáš Trsek hledá drobné pozitivum alespoň v tom, že je momentálně kvůli pandemii koronaviru omezený provoz na hranicích. „Čím déle to tak bude, tím samozřejmě pro nás lépe, ale i tak těch kamionů a nákladní dopravy bude hodně. Proto jsem vyhlásil maximální obezřetnost občanů při pohybu kolem hlavní silnice,“ dodal.

Řidiči se musí připravit na to, že objížďky opravovaného úseku budou jednosměrné. Ve směru od rakouských hranic povedou přes obec Dvory nad Lužnicí, ve směru z Třeboně na hranice zase přes Tušťské pískovny.

Spustit audio

Související