Historickým městem roku se staly jihočeské Slavonice

17. duben 2018 15:30

Titul historické město roku 2017 získaly Slavonice. Výsledky soutěže vyhlásilo Sdružení historických sídel a měst v úterý odpoledne na Pražském hradě.

Kromě ocenění tak město, které leží na česko-rakouské hranici, získá i jeden milion korun.

„V létě je to tady plné turistů, zvlášť o víkendech. Je tu hezky, mě se tu moc líbí,“ ocenila krásy města starší žena, která ve Slavonicích bydlí. Návštěvníci sem míří za krásnou okolní přírodou i za historií.

Městu se přezdívá renesanční perla. Známé je především sgrafitovými fasádami domů na náměstí. „Fasády se začaly odkrývat hlavně po druhé světové válce. Došlo k plošnému odkrytí sgrafit, která byla do té doby zakrytá omítkou. Pak to vlastně dlouhá léta chátralo nebo bylo restaurováno nepříliš vhodnými způsoby, takže dnes se provádí celkové rekonstrukce,“ vysvětlil tajemník městského úřadu Libor Karásek.

Domy v centru Slavonic jsou cenné nejen svými venkovními fasádami, ale i tím, co skrývají uvnitř. Příkladem je bývalá luteránská modlitebna ze začátku 16. století s unikátním vyobrazením boje dobra se zlem z biblické apokalypsy. Podobné je v Evropě k vidění už jenom ve Francii.

Luteránská modlitebna ve Slavonicích skrývá výjimečné vyobrazení boje dobra se zlem

Fresky v luteránské modlitebně vynikají sytými barvami a detailním zpracováním

21 nástěnných obrazů apokalypsy podle Zjevení svatého Jana zdobí luteránskou modlitebnu ve Slavonicích. Podobné vyobrazení boje dobra se zlem údajně existuje už jenom jedno, a to ve Francii. Výjimečné dílo teď prochází obnovou, příští rok se bude ucházet o titul Památka roku.

Ve Slavonicích se vyobrazení i po staletích dochovalo v jasných barvách a téměř nepoškozené. „Tady byly na malbě jenom silné povrchové nečistoty. Ten malíř musel mít docela velkou fantazii, protože grafickým předlohám to až tak úplně neodpovídá. Řekl bych, že je to bohatší,“ popsal akademický malíř Tomáš Švéda.

Do obnovy památkově chráněných domů investuje nejen město, ale i soukromí majitelé. Podle Libora Karáska na kompletní obnovu čeká už jenom jedna sgrafitová fasáda na náměstí. Přesto práce na údržbě historicky cenných domů nikdy nekončí.

Historické kulisy Slavonic lákají i umělce. Jako poslední tu svůj film Po strništi bos natočil režisér Jan Svěrák.

autor: hoch
Spustit audio

Související