Hermann Clemens Kosel: Čertova flinta. Romantický příběh o náruživém pytlákovi, jeho krásné dceři a mladém myslivci

20. březen 2022

Tragédie v kulisách hlubokých lesů a skalních soutěsek s nádechem romantismu začátku 19. století byla napsána před více než sto lety.

Čte: Robert Kroupar
Napsal: Hermann Clemens Kosel
Dramaturgie: Martina Toušková
Překlad: Marie Beranová
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v ČRo Plzeň v roce 2022

Text vyšel v literárním časopise Böhmerwald, který vycházel v letech 1899 až 1907 v Prachaticích. Jeho podtitul zněl Měsíčník pro Šumavu a sousední oblasti. Německy psané texty v něm publikovali většinou učitelé působící na Šumavě a v Pošumaví, redaktoři píšící pro lokální noviny nebo původem čeští Němci, kteří později své rodiště opustili a zakotvili nejčastěji v Rakousku. Nebyla to žádná velká literatura, spíš texty, které měly zaujmout co nejširší čtenářské publikum. Byly to nejčastěji příběhy o pytlácích, pašerácích nebo horalech, realisticky popisující život tehdejších obyvatel příhraničních hor, a nechyběly v nich samozřejmě romantické popisy přírody a dost často ani velké lidské tragédie. A taková je i povídka s názvem Čertova flinta. Jejím autorem je Hermann Clemens Kosel, fotograf, malíř a spisovatel, který se v roce 1867 narodil v Podkrkonoší a později přesídlil do Horního Rakouska. Zemřel ve Vídni v roce 1945.

Nový život povídce vdechlo zařazení do sborníku s názvem Šumavské povídky II, který v roce 2001 uspořádali a vydali studenti gymnázia v Českém Krumlově. Text přeložila Marie Beranová.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.