Herečka Hana Gregorová: Mým hnacím motorem byl manžel Radek Brzobohatý

30. červen 2020

Představitelka energických žen v českých i slovenských filmech, manželka a maminka dvou úspěšných herců i divadelní manažerka. Herečka Hana Gregorová je žena mnoha rolí.

Druhým manželem Hany Gregorové byl populární herec Radek Brzobohatý. Na první setkání si herečka stále pamatuje: „Přijela jsem do Tater na natáčení a tam jsem ho uviděla. Byl oblečený v uniformě celníka a já si říkala, že to bude asi on.“

Později mezi nimi přeskočila jiskra, a to i přesto, že je dělil dvacetiletý věkový rozdíl a manželské sliby. „Když mi Radek stiskl při natáčení ruce, jakoby mnou projel blesk,“ vzpomíná herečka, která byla tehdy vdaná za jordánského lékaře. „S ním jsem ale stále v kontaktu a máme hezký vztah,“ doplňuje.

Vlastní divadlo

„Pro Radka bylo hraní po rodině to nejdůležitější v životě. Rozhodli jsme se tak jít a založit divadlo,“ popisuje Hana Gregorová vznik Divadla Radka Brzobohatého, ve kterém se stala divadelní manažerkou. Pro svého manžela také zrežírovala úspěšnou divadelní hru Tančírna. „Po Radkově smrti nastoupil na jeho místo Karel Hábl. Pro mě ale bylo velice těžké vidět ho v manželově roli,“ prozradila herečka v pořadu Xaver a host.

Dnes už v čele divadla nestojí. „Bez Radka jsem neměla sílu, to on byl můj hnací motor. Bez něj jsem byla velmi vyčerpaná a starost o divadlo mě začala zmáhat,“ popisuje své odstoupení. „Bohužel se v tisku objevilo mnoho nepravdivých informací, například, že jsem divadlo prodala,“ dodává.

Hraní a režírování

Na divadelních prknech Hana Gregorová stále vystupuje, více ji ale baví režírování. „Líbí se mi dávat něco dohromady a pak sledovat, jak se to lidem líbí,“ říká. Odmítá však, že by měla vznětlivou slovenskou náturu. „Samozřejmě zařvat umím, ale nemyslím to zle,“ tvrdí.

Umělecky spolupracuje také se svým synem Ondřejem Gregorem Brzobohatým, který si před několika lety přidal ke svému jménu také příjmení matky. „Popravdě mi na tom nezáleží, důležité pro mě je, že je Brzobohatý,“ tvrdí Hana Gregorová.

Syn Ondřej je také autorem hudby do chystané inscenace Cyrano, kterou Hana Gregorová režíruje ve Strašnickém divadle a jejíž premiéra je plánovaná na duben. „Objeví se tam například Vojta Efler, David Gránský, Mirek Šimůnek nebo Eva Burešová,“ popisuje obsazení herečka a režisérka.

Jak to bylo doopravdy s Divadlem Radka Brzobohatého i jak se Hana Gregorová seznámila se svým prvním manželem, uslyšíte v záznamu pořadu.

Spustit audio