Herečka a spisovatelka Vlastina Svátková: Štěstí si každý musí najít sám v sobě

26. květen 2020

Jako herečku známe Vlastinu Svátkovou z mnoha filmů a televizních seriálů. První významnou roli získala ve filmu Casino Royale s kultovním Jamesem Bondem, kterého ztvárnil Daniel Craig. Herectví však není jejím jediným zájmem, vydala také několik knih, vyrábí šperky a svíčky. Setkat se herečkou můžete i na přednáškách, kde se snaží předávat dětem a ženám své zkušenosti z úspěšně zvládnutého boje s poruchou příjmu potravy - bulimií.

Pro úspěšnou herečku, spisovatelku a výtvarnici Vlastinu Svátkovou je její nevšední křestní jméno téměř marketingovou značkou. Její matka pochází ze Slovenska, kde sama herečka žila až do roku 2002.

Mnozí se proto domnívají, že křestní jméno Vlastina je slovenského původu, ale vzniklo jinak: „Mně se líbí a vyhovuje mi, že mám jméno, které většinu lidí zaskočí a ptají se, odkud to jméno je. Baví mě také pozorovat udivené reakce, proč se tak jmenuji a proč to jméno neznají. Jméno ale není slovenského původu, jak si někteří myslí. Vzniklo tak, že generace našich rodičů měla ve zvyku pojmenovávat své prvorozené děti podle otce. Takže můj otec se jmenuje Vlastimil a já mám v občance uvedeno Vlasta. Já to jméno ale nemám ráda. Například, když je vám třináct nebo čtrnáct let, tak není zrovna příjemné, když se vám ostatní děti kvůli jménu vysmívají. No a potom někdy kolem mých asi dvaceti nebo dvaceti dvou let mi jedna moje tchyně, tedy jedna z mých mnoha tchyní, které jsem v životě měla, začala tak nějak spontánně říkat Vlastino. A možná, že se mi i tenkrát omluvila, jestli to nezní moc hrubě. Mně se to ale strašně líbilo, a tak jsem u toho zůstala,“ vysvětluje Vlastina Svátková.

Překonaný boj s bulimií i stalking

V soukromém životě si Vlastina Svátková prošla mnoha peripetiemi, zažila například boj s bulimií a psychické týrání ve špatném partnerském vztahu. I nyní prožívá nepříjemnou situaci, kdy na vlastní kůži poznává pronásledování takzvaným stalkerem: „Rozhodla jsem se, že mého rozdávání a intimity už bylo dost a že je na čase se více chránit a nebýt tady pro úplně všechny, protože někteří lidé potom mají pocit, že si mohou cokoliv dovolit, kdykoliv napsat. Teď například řeším jednu slečnu stalkerku, která už překročila všechny meze. Mě to ale všechno poučilo a stále učí,“ přibližuje Svátková.

Vše špatné, co herečka v životě zažila, se totiž snaží přeměnit v něco pozitivního. Například na základě svého úspěšného boje s bulimií přednáší o poruchách příjmu potravy, a to hlavně na školách: „Pořádáme přednášky na základě zkušeností mých i jiných žen o poruše příjmu potravy, abychom děti varovaly. Pro rodiče je zase ve velmi důležité, aby děti cítily jejich lásku, protože i jedna nevhodná poznámka může vše změnit.“

Podle Vlastiny Svátkové si každý v životě neseme svoji vlastní zátěž a o to, abychom byli šťastní, se musíme poprat. Také nemá ráda nálepkování. To, že je někdo krásný nebo bohatý ještě neznamená, že je také šťastný: „Štěstí si totiž musí každý najít sám v sobě. Pro někoho to může být dítě, pro jiného zase láska, ale pro každého je to individuální cesta. Člověk se musí naučit být šťastný sám se sebou. A správné je neočekávat, že nás šťastným udělá někdo jiný,“ přibližuje Vlastina Svátková svoji životní filozofii.

Herečka má svůj osobitý přístup i k práci. Je zapsána v registru castingu, ale vybírá si role, které ji zajímají, protože nechce natáčet stále. Hodně se věnuje i psaní, v současnosti připravuje svoji už čtvrtou knihu a tak si může dovolit nebrat všechno za každou cenu. A pokud vás zajímá, jakou zatím poslední filmovou roli Vlastina Svátková ztvárnila a co nového píše, pusťte si záznam pořadu.

Spustit audio