Herec Zdeněk Podhůrský: Pro svého otce, autora loutek Broučků, bych si přál stálou výstavu

2. listopad 2020

Všestranně nadaný Zdeněk Podhůrský je znám především jako dabér a moderátor, ale talent mu nechybí ani pro fotografování, hudbu a literaturu. Věnuje se také odkazu svého otce, výtvarníka a autora loutkových Broučků.

Zdeněk Podhůrský se zapsal do širšího povědomí diváků díky soutěži Pálí vám to? vysílané na televizních obrazovkách před více než patnácti lety. „Tenkrát jsem vůbec netušil, do čeho jdu. Vybrali si mě přes dabing a konkurz byl v době, kdy jsem měl různé životní předěly, rozváděl jsem se a dokonce jsem bral lehké prášky na uklidnění. A když jsem šel na casting, bylo mi to vlastně jedno,“ vypráví se smíchem herec, kterého si nakonec tvůrci vybrali jako moderátora pořadu.

Na počátku byla hudba

Všestranný talent se u Zdeňka Podhůrského projevoval už od dětství. „Moderování vzniklo na základě herectví a herectví bylo až po hudbě. První, co jsem chtěl umělecky dělat, byla právě hudba. Už v patnácti letech jsem se snažil zakládat různé rockové kapely, což se tehdy bohužel nepodařilo. Založil jsem si ji tedy v době, kdy lidé většinou s kariérou končí,“ říká herec o vysněné kapele Uderhill, která vznikla po jeho 40. narozeninách.

Tatínkův odkaz

Hudba ale není jediné umělecké odvětví, které Zdeňka Podhůrského zajímá. Věnuje se také fotografování, kreslení a psaní a díky svému tatínkovi, vynikajícímu výtvarníkovi a autorovi loutkových postaviček pro televizní Broučky, zvládne ze dřeva vyřezat i loutku. „Tatínek mě to naučil, jenže já jsem byl hodně těkavý. Táta to věděl, a proto mi říkal, ať se loutkaření nevěnuji. Tím, že jsem byl tak roztěkaný, by loutky nebyly geniální, nebyl bych špička a já bych byl nešťastný,“ vysvětluje důvod, proč se řemeslu nevěnuje.

Architekt Zdeněk Podhůrský po sobě zanechal na 400 hotových loutek, originální kresby loutek i jejich technické výkresy. „Ta sbírka je ojedinělá a myslím, že tady nemá obdoby. Byl bych nerad, kdyby se o tom nemluvilo, protože tatínek si to zaslouží. Několik let jsem dělal menší putovní výstavu, mým snem a cílem je ale udělat stálou expozici, která ukáže jeho celou práci,“ říká.

Dabing a jeho úprava a režie

Ke svému hlavnímu povolání – dabingu, se Zdeněk Podhůrský dostal už na studiích DAMU, kde si ho vytipoval režisér Zdeněk Syrový. Od malých roliček, na kterých si zkoušel namlouvání zahraničních herců, se vypracoval až na profesionála, který zastoupí několik rolí.

„Po 90. letech, kdy tady byl dabingový boom, jsem začal upravovat i české znění, protože mě baví český jazyk a scenáristika. Bral jsem to i tak, že se tím pádem ke scénářům dostanu a budu mít větší přehled, a nakonec jsem i režíroval. Teď tedy vlastně dělám všechno, když na to přijde, režíruji, upravuji i dabuji,“ popisuje.

Fotografování odkoukal Zdeněk Podhůrský od svého otce. Co ho na něm baví a jaké motivy se na jeho fotkách objevují? Poslechněte si záznam celého rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.