Herec, kronikář i muž, který zachránil tři životy, převzali ocenění Zlatá šupina

25. říjen 2019 09:27

Herec Karel Roden, bývalý hokejový reprezentant Vladimír Caldr nebo rakouský zemský politik Johann Hofbauer. To jsou některé z devíti osobností, které ve čtvrtek večer převzali v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou ocenění Zlatá šupina.

Cena hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské je určená pro významné osobnosti, které se svými mimořádnými činy a celoživotní prací zasloužily o rozvoj nebo dobré jméno Jihočeského kraje v nejrůznějších oblastech nebo vykonaly jiný prospěšný čin

Hejtmanka udělovala letos ceny už posedmé, událost je vždy spojená s blížícím se Dnem vzniku samostatného československého státu, který připadá na 28. října. Nominace na Zlatou šupinu můžou podle tiskového odboru kraje posílat všichni Jihočeši, ocenění by tedy mělo odrážet i názor obyvatel regionu.

Vedle Karla Rodena, Vladimíra Caldra a Johanna Hofbauera byla mezi oceněnými například Eva Dvořáková, ředitelka obecně prospěšné společnosti Rybka, která nejprve postavila na nohy azylový dům v Husinci a od roku 2012 vede azylový dům ve Studené na Jindřichohradecku. Kromě toho organizuje setkávání seniorů z domovů s pečovatelskou službou a pořádá pro ně kulturních akce.

Čtěte také

Zlatou šupinu převzal také písecký rodák Jiří Kuthan, bývalý vedoucí Ústavu dějin křesťanského umění na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy, nebo Břetislav Shon, bývalý ředitel a předseda představenstva Nemocnice České Budějovice.

Dalším oceněným je František Záhora, kronikář obce Černá v Pošumaví, který po mnoho let vedl nejen kroniku, ale zároveň zpracoval i historii tamního školství, tuhových dolů, hasičů, myslivců, zemědělství a církve.

Zlatou šupinu převzal také Tomáš Neškodný, který letos v červnu zachránil v Heřmani na Písecku dvě děti a jejich matku, které se topily v jezu. Devátým oceněným je lesník a soudní znalec Ivo Vicena, který se celý život věnoval Šumavě.

Spustit audio

Související