Herec a zpěvák Milan Peroutka: Poslouchám rád česká rádia, kde hrají staré vypalovačky

17. srpen 2020

Umělecké geny zdědil Milan Peroutka, který je populárním moderátorem, hercem a frontmanem kapely Perutě, po svých rodičích. Maminka je spisovatelka, tatínek byl uznávaný hudebník, dlouholetý člen kapely Olympic. Rodiče ho ale k umělecké branži nenabádali ani nevedli, čekali, zda si k ní najde cestu sám.

V rodině Milana Peroutky se vystoupení na pódiu s mikrofonem nepovažovalo nikdy za nic zvláštního ani mimořádného, proto rodiče pokusy svého syna prosadit se ve světě hudby, televize a divadla nijak nekomentovali. V současné době lze říci, že Milan určitě uspěl. V uměleckém světě je dobře známý a uznávaný, a právě proto Xavera překvapil hned v úvodu rozhovoru: „Jen tak mimochodem, celkem nedávno jsem dostudoval a už dva měsíce jsem inženýr,“ pochlubil se nečekaně Milan Peroutka, který by si chtěl někdy v životě zkusit i práci zmrzlináře.

V současné době se mladý umělec nejvíce věnuje moderování a hraní v muzikálech. Můžeme ho vidět jako moderátora pořadu Snídaně s Novou, účinkuje v novém muzikálu Cikáni jdou do nebe a těší se na další dvě nové muzikálové role, které začne brzy zkoušet. Jenom ho mrzí, že si v zářijové premiéře Cikánů nezahraje, protože se už měsíc léčí ze zranění nohy, které si způsobil právě na zkoušce tohoto muzikálu. Posluchačům Českého rozhlasu alespoň v romštině zanotoval kousek jedné písně, kterou tam jako kumpán hlavního hrdiny zpívá.

Perutě Milana Peroutky

Milan Peroutka zpívá, hraje a skládá hudbu, i když nemá vystudovanou žádnou hudební školu. Na hodiny zpěvu jako dítě dokonce chodil s hrůzou a plakal na nich. S postupujícím věkem však zjistil, že chce ze sebe lidem dávat více než hraní předem napsaných rolí a pustil se do vlastní tvorby. Aktuálně je frontmanem kapely Perutě, kterou spoluzaložil, ale zpívat začal už jako mladý stážista ve Španělsku a jednu dobu měl i svůj Milan Peroutka Band. „Za hudebníka, jakým byl můj otec, se určitě nepovažuji, já jsem hlavně interpret hudby, říká Milan Peroutka mladší. Moc ho ale těší, že na jeho slavného otce, který předčasně zemřel v pouhých čtyřiceti devíti letech, lidé stále velmi hezky vzpomínají. „Víte, on tatínek byl takový lidumil.“

Milana Peroutku baví nejenom hudbu tvořit, ale také ji rád konzumuje. Oblíbené má hudební pořady i videoklipy. „Poslouchám rád česká rádia, kde hrají staré vypalovačky. Interpret ve mně musí vzbudit emoce a teprve potom ho začnu poslouchat, a může to být i jenom rozhovor, kdy mě začne zajímat. Takhle jsem se teď s chutí podíval na záznam představení 70 let Hany Zagorové v Lucerně a začal jsem ji jako zpěvačku vnímat úplně jinak. Obdivuji originalitu její interpretace, Hanka je opravdu jedinečná a má výraz,“ prozradil Milan Peroutka.

Práce má Milan Peroutka stále víc než dost, ale už se moc těší, až zase bude moci se svojí kapelou koncertovat: „Baví mě všechno, co dělám, ale na koncertech se cítím asi nejlépe.“ A pokud vás zajímá, jaký muzikál začne Milan Peroutka brzy zkoušet v Divadle Broadway a co nového chystá s Jankem Ledeckým, poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio