Herci Jihočeského divadla se vrací na jeviště. Na programu je román v dopisech nebo sci-fi muzikál

1. červen 2020

Tříměsíční divadelní půst končí. Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích se v pondělí 8. června znovu otevře pro návštěvníky a nabídne jim činohru, kabaret, balet i interaktivní prohlídky divadla.

V červnu je běžně v kamenném divadle zavřeno, ale protože se letos nebude hrát před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově, chtějí umělci lidem tento výpadek alespoň částečně vynahradit.

Po uvolnění opatření souvisejících s koronavirem se již také otevřela pokladna, kde lidé mohou vracet, nebo vyměňovat vstupenky na neodehraná představení. „Původně jsem přišla vrátit lístky na otáčivé hlediště, ale paní pokladní mi nabídla výměnu na stejné představení na další sezónu, tak za to jsem ráda, protož jsme chtěli jít na Psa baskervillského,“ pochvaluje si paní Jitka.

Podle pokladní Evy Kajndrátové zhruba dvě třetiny diváků využívají možnost výměny vstupenek, zbývajícím divadlo vrací vstupné. „Jakmile jsme vyvěsili plakátky, že už i v červnu budeme hrát, je také znát zájem o tato představení,“ dodává.

Obvykle začátkem června začíná sezóna na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Tu ale Jihočeské divadlo kvůli koronaviru zrušilo a scéna se opravuje. „Chceme nabídnout nějaký alternativní program, proto už v červnu otevíráme naše divadlo, samozřejmě za všech platných podmínek,“ říká ředitel Lukáš Průdek.

V hlavním sále divadla to například znamená, že první řada musí zůstat prázdná, dále budou lidé sedět v každé druhé řadě a mezi jednotlivými dvojicemi diváků musí ještě zůstat jedno volné místo. „Když si to u nás v sále spočítáme, vychází nám poslední řada opět prázdná. Kapacita se snižuje na třetinu, takže místo 260 míst jich teď máme asi 77,“ uvádí Lukáš Průdek.

Čtěte také

Ve velkém sále se bude hrát baletní představení Tramvaj do stanice Touha. Dále divadlo využije studiovou scénu Na půdě s kapacitou sníženou na 24 míst, kde odehraje adaptaci milostného románu v e-mailech Dobrý proti severáku nebo sci-fi muzikál Nesmír.

Lidé se budou moci vypravit i do Kulturního domu Vltava na komedii Společenstvo vlastníků. „Budeme hrát ve velkém sále, abychom se dostali alespoň na stejný počet diváků jako v původně plánované zasedací místnosti,“ doplňuje ředitel.

Rodinná představení nabídne v červnu také Malé divadlo. To hlavní si ale Jihočeské divadlo připravilo na srpen, kdy chce vyjet po celých jižních Čechách za svými diváky.

Jak Jihočeské divadlo ožívá po pauze vynucené koronavirem, přibližuje kulturní magazín Kavárna. Dále zve na letošní ročník venkovní výstavy Umění ve městě a představuje román Až se ti zatočí hlava Ondřeje Štindla v audiopodobě a také hudební album Kráska a zvířený prach, které natočil Dan Bárta s kapelou Illustratosphere.

Spustit audio

Související