Hemoroidy mají všichni. Problém nastane, když se zvětší. Jak probíhá vyšetření a co pomáhá?

14. duben 2023

Hodně pacientů přichází se slovy ‚Dobrý den, pane doktore, já mám hemoroidy‘. Tak jim odpovím ‚Já taky‘. Protože hemoroidy máme každý,“ říká Zdeněk Zenkl z plzeňské polikliniky. Proč vznikají?

Hemoroidy, neboli zlatou žílu v konečníku, má každý od narození. Problémy ale dělají tehdy, když se zvětší. To znamená, že průběh cévy se rozšíří a v místě povolí vazivo. Onemocnění můžete získat špatným stravováním nebo dlouhým sezením. Ke vzniku přispívá také obezita, kouření nebo alkohol.

Jak probíhá vyšetření

Vyšetření se dělá u specialisty na konečník, proktologa. „Jsou dvě polohy – na zádech s roztaženýma nohama, nebo klečíte na stole a opíráte se o lokty. Ta bývá příjemnější, protože tam není oční kontakt. Vyšetření není bolestivé, pokud je ale potřeba, používají se lokální znecitlivující přípravky,“ uklidňuje doktorka Cajthamlová.

Hemoroidy se dělí na zevní a vnitřní. „Ty zevní můžete vidět zvenku kolem konečníku. Nedělají potíže při vyprazdňování, ale můžou svědit a zaněcovat se.“

Vnitřní hemoroidy se podle zvětšení dělí do čtyř stupňů:

  1. Začne krvácení. Nic nebolí, ale na papíře se objeví jasně červená krev, a to lidi vyděsí. Problém v tomto stupni nebývá.
  2. Dochází ke krvácení a při vyprazdňování to může bolet.
  3. Krvácení je pravidelné, bolest je velká, hemoroidy vylézají ven, ale jde je ještě vrátit zpátky pomocí zatlačení prstem.
  4. Mohou se ucpat žíly, a to je velký problém. Řešení bývá operativní.

K lékaři byste však měli zajít už v počátečním stádiu. „V proktologické platí, že není přímá úměra nálezu, který my vidíme, a potíží u pacienta. To znamená, že jsou lidé, kteří přijdou se strašnými potížemi, a my u nich skoro nevidíme žádný problém. A pak jsou lidé, kteří mají zadnici jako opičáci a jsou úplně v pohodě,“ říká Zdeněk Zenkl.

„Hemoroidy jsou ovlivněny také geneticky, stejně jako žilní městky, měli bychom se v tomto případě vyvarovat zácpy. Můžeme si pomoct i tím, že mechanicky roztáhneme svěrač,“ dodává doktorka Cajthamlová.

Co pomáhá na hemoroidy

Jakmile se hemoroidy jednou objeví, je nepravděpodobné, že by samy zmizely. Mají spíš tendenci se zhoršovat. Pokud ale podstoupíte operační zákrok, většinou se už nikdy neobjeví.

„Co se týká operativních metod, těch je několik. Existuje Barronova elastická ligatura, ta se teď považuje za nejlepší. Další je třeba laser. Obecně platí, aby si pacient vybral metodu, které se nebojí,“ říká doktorka.

Na hemoroidy pomáhají sedací koupele v dubové kůře nebo hypermanganu, mazat mastí nebo na noc zavést čípek. Pomůžou i volně dostupné preparáty na zesílení cévních stěn s obsahem rutinu.

Rady na závěr

  • Jezte stravu bohatou na vlákninu a vodu
  • Kontrolujte stolici
  • Předcházejte zácpě například pomocí Psylia nebo třtinové melasy, což jsou volně dostupné preparáty

Poslechněte si dotazy posluchačů v pořadu Vesele a zdravě s Kateřinou Cajthamlovou. Příští téma bude bolest zad. Dotazy můžete posílat přes stránky veseleazdrave.cz nebo nechat vzkaz na telefonním záznamníku 221 553 770.

Spustit audio