Hejtman Jiří Zimola mluvil v rozhlase o uprchlické krizi i rozpočtu kraje na příští rok

7. říjen 2015

Otázkou uprchlické krize se musí zabývat i vedení Jihočeského kraje, myslí si hejtman Jiří Zimola. Řekl to v rozhovoru v Českém rozhlase České Budějovice. „To téma je skutečně aktuální a trochu se bojím, že nebude utichat. Když vidíte, jaké množství osob míří do Evropy, vypadá to, že se budou kolem migrantů točit všechny debaty ještě řadu měsíců,“ uvedl.

Hejtman proto situaci stále sleduje a spolupracuje se státními orgány. „Od řady lidí, o nichž jsem si nemyslel, že mohou propadnout hysterii a strachu, slyším, že mají obavy o své bezpečí. Proto chci říct, že dokud budu hejtmanem, udělám ve spolupráci se státními orgány vše pro to, aby lidé neměli pocit, že jim něco hrozí,“ dodal.

Problém by se podle něj neměl podceňovat, ale ani přeceňovat. „V tento moment je to pod kontrolou, nemíří k nám žádné hordy uprchlíků. A stane-li se tak, máme jasnou spolupráci s vedením policie a dalšími orgány. Musíme se teoreticky připravit na situaci, kdyby bylo rozhodnutím vlády potřeba umístit na území kraje nějaké množství azylantů, ale nic není rozhodnuto a v žádném případě se zítra ani za týden žádné takové zařízení otevírat nebude,“ připomněl.

Jihočeský kraj momentálně připravuje rozpočet pro rok 2016. I v tomto roce chce kraj významně investovat, i když možná tentokrát nedostane takovou podporu od státu. „Letos nám stát poprvé v historii dal skoro 500 milionů na opravy silnic. A myslím, že je to opravdu vidět. Pro příští rok ale ministr Babiš avizuje, že peníze krajům nedá. Je mi to líto, nicméně se s tím musím smířit a musíme peníze hledat jinde,“ vysvětlil.

Jiří Zimola před nedávnem přijal ministryni školství Kateřinu Valachovou. Hovořili spolu také o plánované změně financování škol. „Momentálně stát platí školám za každého žáka, což nutně vede i k soubojům škol o studenty. Pak se stává, že v honbě za studenty leckde přimhouří oči a přijmou i ty, kteří by ještě před lety danou školu studovat nemohli. Líbí se mi, že ministryně přichází s novým modelem, který bude takzvaně na třídu. Skončí honba za žáky a i školy v malých obcích mají šanci na přežití,“ zmínil.

Spustit audio