Heidinger zůstane další dva roky v Bohnicích na léčení schizofrenie

16. srpen 2012

Obvodní soud pro Prahu 8 ve středu prodloužil na další dva roky ochrannou ústavní léčbu Janu Heidingerovi, který podle policie předloni v Českých Budějovicích zabil svou matku a nevlastního otce.

Prodloužení léčby žádali jeho ošetřující lékaři, protože se blíží konec lhůty, do které se musí obrátit na soud, jinak by Heidinger mohl na svobodu. Muž byl po činu obviněný z vraždy, ale žalobce stíhání zastavil kvůli jeho údajné nepříčetnosti.

„Psychiatrická léčebna v Bohnicích podala návrh ke zdejšímu soudu, aby léčba byla prodloužena, protože ještě zcela nesplnila svůj účel a mělo by v ní být pokračováno. Mělo by být pracováno na konečném náhledu na jeho nemoc a jsou naplánovány ještě nějaké terapie,“ uvedl soudce Petr Fassati.

K léčení schizofrenie primář Bohnické psychiatrické léčebny Jiří Švarc vysvětluje: „V akutní fázi z definice nemoci nemá pacient žádný náhled na to, že je paranoidní a není s ním něco v pořádku, a tak je nutná téměř vždy hospitalizace a medikamentózní zaléčení. Až během týdnů si člověk může uvědomit, že je schizofrenik a že je nutné brát léky. Pak už je to jen o nastavení dobré medikace a náhledu na tu nemoc, smíření se s ní a v tomto případě i smíření se s tím, co udělal, a přípravě na další život.“ Jiří Švarc předpokládá, že za další dva roky by takový pacient měl být léčen již neambulantně.

02699370.jpeg

Jan Heidinger je podle svých slov smířen s dnešním verdiktem soudu a chce v léčbě pokračovat. „Je mi to moc líto a chtěl bych se omluvit hlavně svým sestrám a bratrovi. Je to tragédie a i moje chyba, kdybych to byl tušil, ale tehdy jsem o své nemoci nevěděl a topil se v tom. Až tady mi došlo, že můj strýc má schizofrenii, má ji i babička z matčiny strany a takhle jsem se dozvěděl, že ji mám dědičnou. Vím, že se musím léčit a že musím spolupracovat, a také to dělám,“ uvedl Heidinger.


Schizofrenie je závažné duševní onemocnění projevující se hluboce zkresleným vnímáním reality, progresivním (postupujícím) rozpadem myšlení, nezvyklým chováním a obzvláště sociálním stažením, či netečností. Celkové příznaky zahrnují halucinace, bludné představy, poruchy pozornosti, vůle, ochuzení citového a společenského života, narušení pohybové koordinace. (zdroj: Wikipedie)

autoři: nah , Ivan Mls
Spustit audio