Hector Hugh Munro: Kocomour. Suchý anglický humor v povídce o kocourovi, který se naučil mluvit. Čte Miloš Kopecký

24. srpen 2022

Anglický prozaik Hector Hugh Munro (1870-1916) své texty publikoval pod pseudonymem Saki. Začínal s politickou satirou, která mu vycházela ve známých londýnských časopisech. Největší popularitu mu získaly jeho krátké povídky s hutně koncipovaným příběhem.

Munro je považován za průkopníka tohoto krátkého formátu. První povídkový soubor Reginald vyšel v roce 1904. Hrdinou jeho povídek je bystrý, nezodpovědný mladík, který se svými vtipy rád baví na účet usedlého, úctyhodného okolí.

Čte: Miloš Kopecký
Překlad: František Vrba
Režie: Igor Froněk
Mistr zvuku: Jiří Václavíček
Premiéra v roce 1995

Další povídková knížka vyšla v roce 1910 pod názvem Reginald v Rusku a autor v ní využil spoustu postřehů, které získal během svého pobytu v Petrohradě.

V roce 1911 vyšla kniha povídek Z letopisů Clovisových.

„To tvrdíte,“ zeptala se po krátké pauzičce slečna Resckerová, „že jste Kocomoura naučil chápat a vyslovovat snadné jednoslabičné věty?“
„Drahá slečno Resckerová,“ odpověděl divotvorce trpělivě, „takhle po kouskách učíme mluvit malé děti, divochy a zaostalé dospělé. Jakmile jsme jednou rozřešili problém, jak začít s vysoce inteligentním tvorem, nemusíme se touhle metodou vůbec zdržovat. Kocomour mluví naší řečí naprosto plynně.“

Hector Hugh Munro, Kocomour

Miloš Kopecký (v roce 1987)

Miloš Kopecký

se narodil přesně před 100 lety 22. srpna 1922 v Praze. Povídku Kocomour načetl v Českém rozhlase v roce 1995, pouze několik měsíců před smrtí. Zemřel po krátkém pobytu v psychiatrické léčebně 16. února 1996. Bylo mu 74 let.

Miloš Kopecký a jižní Čechy

Rodilý Pražák Miloš Kopecký trávíval dovolenou v jižních Čechách už v 50. letech. Ve druhé polovině 60. let pak začal jezdit na jedno místo v Blanském lese. Byl to Červený mlýn, který ležel na křemežském potoce nedaleko obce Křemže. Na národním výboru v Křemži si v roce 1966 vzal i svoji čtvrtou ženu baletku Janu.

Miloš Kopecký svému mlýnu, kam jezdil pravidelně po celý zbytek života, říkal podle nálady buď oáza, nebo pelech. V oáze si užíval, když mu bylo dobře, v pelechu překonával záchvaty maniodepresivity. Po smrti herce v roce 1996 rodina mlýn prodala.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.