Hasičský sbor v Hamru zakládal následník rakousko-uherského trůnu

11. prosinec 2015

Díky rakouskému arcivévodovi, který později zahynul při atentátu v Sarajevu, vznikl sbor dobrovolných hasičů v Hamru na Jindřichohradecku. František Ferdinand d´Este totiž vlastnil zdejší panství a patřila mu i řada podniků, které chtěl chránit.

Dokládá to historická kniha se seznamem členů sboru z roku 1896. „Ta se nám dostala do ruky náhodou, málem skončila v kotelně, ale je pro nás velmi cenná. Autentický záznam z 12. ledna 1896 uvádí jako prvního zakládajícího člena sboru jeho c.k. výsost pana arcivévodu Františka Ferdinanda d´Este z Rakous,“ cituje Milan Tesař.

Podobných historických dokumentů má sbor víc, například požární deník, v němž se píše: „Dne 17. března 1928 vypukl požár ve státní hrnčírně… Sbor náš dostavil se k požáru co nejrychleji a pracoval plných deset hodin, až oheň úplně udolal.“

Požáry byly na počátku století hodně časté, protože lidé topili otevřeným ohněm. K asi největšímu neštěstí v Hamru došlo v srpnu 1925, kdy plameny zachvátily mnoho stavení a navíc je rozfoukával vítr. „Zasahovalo devět sborů a jedenáct stříkaček. Dokonce jedna automobilová, tenkrát z Českých Budějovic, která se přijela za 36 minut, což bylo na tu dobu a tehdejší stav silnic úctyhodné,“ připomíná Milan Tesař.


Dobrovolné hasiče z Hamru můžete až do pátku 18. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HAMR na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 18. prosince po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

„Nás ve starých zápisech vždycky fascinuje ta obětavost lidí. Je tam třeba zaznamenáno, že sbor tlačil stříkačku z Hamru do Chlumu, kde velitel úslužně požádal o zapůjčení koně, načež pak sbor k požáru pospíchal,“ dodává.

V současné době má sbor dobrovolných hasičů v Hamru přes 90 členů. Více než požáry jej ale zaměstnávají povodně. „V katastru obce je řeka Lužnice, která pravidelně vyplavuje chatovou osadu u jezu Pilař. V roce 2002 jsme například pomáhali při evakuaci obce Majdalena, ale zásahy kvůli povodním byly i v dalších letech,“ říká starosta sboru Jan Pumpr.

Více než polovinu členů sboru tvoří děti. Ty nejmenší patří do oddílu Soptíků. „Je to vlastně přípravka pro sbor. Snažíme se pracovat s ukázkami zásahů - požáru, autohavárie, likvidace nebezpečného hmyzu, povodní. Soptíci vystupují na různých akcích a předvádí tyto zásahy, mají na to i speciální automobil,“ popisuje Jan Pumpr.

Mezi Soptíky patří například Jirka Jindra. „Nejradši jezdím na čtyřkolce. Přijedeme s ní, uděláme všechno, co máme nacvičené, zachráníme Soptíka, dáme umělé dýchání, naložíme ho na vozík a jedeme pryč,“ popsal.

SDH Hamr bojuje v soutěži Dobráci roku. Zápis v historické knize dokazuje, že zakládajícím členem byl František Ferdinand d´Este

Kromě dětí jsou ale úspěšní i dospělí hasiči z Hamru. Jenom v malé klubovně stojí na policích přes 250 pohárů. „Asi nejvíc si vážíme těch skleněných, protože takové už se dnes nedělají. Tyhle jsou vyrobené ještě ve sklárnách v Chlumu,“ komentuje velitel soutěžního družstva Michal Szököl.

Spustit audio