Hasiči z Velešína dobyli Prahu, vyhráli mistrovství České republiky ve vyprošťování

5. říjen 2021

Velešínským hasičům se na soutěži povedlo zaklíněnou osobu vyprostit z automobilu v nejrychlejším čase. Trvalo jim to 15 minut a 39 sekund. 

Poslední zářijové dny přinesly velešínským hasičům velké chvíle. Uspěli na pražském výstavišti v Holešovicích, kde soutěžilo dvanáct družstev dobrovolných hasičů na mistrovství České republiky ve vyprošťování u dopravních nehod.

Při soutěži je jednotka do poslední chvíle uzavřena v takzvané izolaci, tedy uzavřeném stanu. Mezi tím se pro ni připraví scénář, tedy simulovaná nehoda ze skutečných aut s živým figurantem. Až poté smí hasiči k této nehodě přijít. Vše se odehrává jako u reálného zásahu, kdy přijíždějící zásahová jednotka do posledního okamžiku netuší, co ji na místě doopravdy čeká.

„Velešínským hasičům se povedlo zaklíněnou osobu vyprostit v nejrychlejším čase. Trvalo jim to 15 minut a 39 sekund,“ sdělil za sbor dobrovolných hasičů ve Velešíně Petr Skřivánek. Zároveň byl jejich postup, využití techniky a zdravotní péče o pacientku oceněny tak vysokým počtem bodů, že to dohromady vyneslo první místo.

Soutěž ve vyprošťování - mistři republiky hasiči Velešín

Taktika zásahu pod vedením Patrika Chumlena byla rozhodčími odměněna cenou pro nejlepšího velitele. Druhou individuální cenu pro nejlepšího zdravotníka si odnesl Pavel Pečenka. Soutěžní družstvo dále tvořili Filip Vítů a Milan Vlažný. Zajímavostí je, že všichni jmenovaní jsou odchovanci mladých hasičů Velešín.

Technika naší jednotky není nejmodernější, často využívá doma vyrobené technické prostředky a prvovýjezdová cisterna příští rok oslaví čtyřicet let,“ připomněl Petr Skřivánek.

Právě o pořízení nové cisterny se nyní jednotka ve spolupráci s městem Velešín snaží. Intenzivní příprava i lepší znalosti taktiky a techniky při dopravních nehodách pomůže jednotce u reálných výjezdů, dodal.

Čtěte také

Jednotka dobrovolných hasičů obce Velešín je od roku 2015 předurčena na zásahy u dopravních nehod, kterých od té doby bylo více jak sto. K této zásahové činnosti neodmyslitelně patří také příprava, a tu lze pojmout i v soutěžním podání. Přestože jednotka z Velešína tuto činnost každoročně trénuje, na soutěži ve vyprošťování nikdy nebyla.

Jak sami hasiči vzpomínají, když se v červnu dozvěděli o nominaci na mistrovství od Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, zavládla v nich obava. Obava o to, aby výsledek nebyl ostudou, neboť jim chyběly zkušenosti. Soutěžní pokus je přece jen jiný než praxe, ačkoliv příprava je pro reálné zásahy dobře použitelná.

Soutěžní družstvo začal trénovat instruktor ve vyprošťování a rozhodčí těchto soutěží Michael Gabriška z územního odboru Český Krumlov HZS Jihočeského kraje. Za necelé tři měsíce se povedlo družstvo připravit, aby se v sobotu 25. září mohlo pustit do celorepublikového zápolení.

„I kdybychom skončili poslední, s provedením pokusu bychom byly spokojení. Byl by to pro nás úspěch,“ komentoval očekávání člen čtyřčlenného družstva Milan Vlažný.

Spustit audio

Související