Hasiči z Nové Pece hlídají celou pravou stranu Lipna

3. červen 2016

Po znovuobnovení v roce 2007 opět funguje sbor dobrovolných hasičů v Nové Peci na Prachaticku. Má zhruba padesát členů, z toho devatenáct v zásahové jednotce. Do terénu vyjíždějí hasiči třicetkrát až čtyřicetkrát ročně.

„Většinou odklízíme padlé stromy, také pomáháme u dopravních nehod a obvykle dvakrát nebo třikrát ročně musíme vyjet kvůli požáru,“ přibližuje velitel zásahové jednotky Martin Judl. Rajon novopeckých hasičů je přitom poměrně velký. Hlídají celou pravou stranu přehrady Lipno.

K zásahu jezdí Tatrou, kterou před pěti lety koupili od hasičů z Hluboké. Uvnitř auta mají jednoduchou, ale velmi praktickou vychytávku. „V opěradlech sedaček jsou zakomponované dýchací přístroje. Hasič si to tedy hned v autě zapne a u zásahu vystupuje rovnou s dýchacím přístrojem na zádech,“ ukazuje strojník František Judl. Na palubní desce pak nechybí tablet, který je spojený s operačním střediskem a také naviguje k místu události.

Jedním z nejtěžších zásahů byla pro novopecké hasiče záchrana tonoucího dítěte z potoka ve vedlejší vesnici. „Poskytovali jsme mu společně s horskou službou první pomoc a pak ho dopravili na hřiště, kde přistával vrtulník záchranné služby. Těžký zásah byl také, když tu spadlo ultralehké letadlo nebo když hořely garáže za velkými bytovkami,“ dodává Martin Judl.


Dobrovolné hasiče z Nové Pece můžete do pátku 10. června 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) PEC na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 10. června po 15. hodině soutěž končí. Ve vysílání a na webových stránkách vyhlásíme vítěze. Dozvíte se, který sbor získal titul Dobráci roku a která obec se může těšit na velkou oslavu.

Po těchto zkušenostech sbor rozšířil své vybavení. Má nyní k dispozici kyslíkovou lahev, která pomáhá při obtížích s dýcháním, a defibrilační přístroj pro záchranu člověk se zástavou srdce. Za peníze z brigád navíc hasiči koupili nosítka. „Mohou se použít na suchu i ve vodě. Zraněného k nim přikurtujeme a může ho rovnou zvedat vrtulník,“ popisuje Martin Judl.

Zajímavou pomůckou je také zábrana na airbag. Tato destička se pásky připevní na volant havarovaného automobilu, pokud ještě nevystřelil airbag. Tak hasiči zajistí, že airbag zůstane nadále uvnitř a nikoho nezraní.

Dobrovolné hasiče v Nové Peci chválí mimo jiné starosta obce Jakub Koželuh. „Odvádí velmi dobrou práci, je to vidět na počtu zásahů. Navíc pomáhají při konání akcí, při obecních úklidech a podobně. Jsem velmi rád, že je tu máme,“ komentuje.

Vedle hasičské zbrojnice vznikl malý sběrný dvůr. „Sbíráme tu různý odpad, třeba železný šrot. Lidé sem mohou věci vozit nebo nám zavolají a my to odvezeme sami. Jde hlavně o to, že se pak odpad neválí po obci. Přihlásili jsme se i do soutěže Recyklujte s hasiči a ještě máme v plánu přihlásit se do projektu na sběr papíru,“ vysvětluje zástupce starosty sboru Ján Stanek.

SDH Nová Pec bojuje v soutěži Dobráci roku. Hasiči za peníze z brigád koupili nosítka, která jim pomáhají při záchraně lidí na suchu i ve vodě

Samotná zbrojnice by se brzy měla dočkat rekonstrukce. Podle Jakuba Koželuha obec nyní čeká na vypsání vhodného dotačního titulu, protože sama opravu zaplatit nedokáže. „Věřím, že do tří nebo čtyř let by mohla být zbrojnice opravena, aby dobře sloužila místním dobrákům,“ dodává.

Už nyní ale mají hasiči k dispozici moderní svolávací systém a letos se také chystají vysvětit historicky první prapor. „Prapor už je ve výrobě, světit ho budeme 13. srpna,“ zve Ján Stanek.

Spustit audio