Hasiči z Jankova soutěží až do roztrhání dresu, ženy již popáté vyhrály váleček

6. listopad 2015

Poháry z posledních pěti sezon zabírají celou polici v hasičské zbrojnici v Jankově na Českobudějovicku. Zdejšímu sboru, který má v současné době 68 členů, se na soutěžích daří. Kromě klasických cen s figurkou hasiče se mohou pochlubit i netradiční trofejí v podobě válečku na těsto.

Putovní pohár pochází ze soutěže Češnovický váleček a jankovský ženský tým je v ní obzvláště úspěšný. Vyhrál již popáté za sebou. „Soutěž je specifická v tom, že musíme do lodě a přeplout rybník. Je tedy potřeba hlavně dobrý nástup a výstup,“ vypráví Marie Vaňková, která je členkou hasičského sboru už přes třicet let.

Ženské soutěžní družstvo trénuje Zdeněk Rosenfelder. „Dávám jim rady, třeba jak držet proudnice, a čeho se vyvarovat. Některé poslouchají, ale nejmladší si také chtějí dělat věci podle svého. Zkrátka mládí vpřed, jak se říká,“ směje se.

Zvláštní upomínkou na jednu letošní soutěž je značně potrhaný dres, který nosil František Růzha. „Roztrhala mi ho hadice při požárním útoku. Kolega se asi zpozdil na rozdělovači, hadice se mi omotala kolem ruky, a jak přišel tlak do hadice, srazilo mě to na zem a celý dres se roztrhal. Kolegové dál pouštěli vodu a takhle to dopadlo,“ popisuje.


Dobrovolné hasiče z Jankova můžete až do pátku 13. listopadu 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) JANKOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 13. listopadu po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

On sám ze soutěže odešel se spáleninou na ruce a naraženými žebry, ale přesto byli jankovští hasiči úspěšní. Celé klání nakonec vyhráli, mimo jiné díky štafetě.

Sbor dobrovolných hasičů Jankov byl založen roku 1904. Ve zbrojnici je dodnes stará proudnice z první stříkačky, která musela do akce hned v prvním roce. Historii také připomíná malovaný obraz z roku 1906 s hasičským znakem.

Naopak úplně nová je klubovna nad zbrojnicí. Hasiči ji převzali teprve před pár dny. „Je to perfektní předvánoční dárek od naší obce. Kompletně se tu odstranily staré příčky, vybudovaly nové stěny, upravil vstupní prostor. Máme teď komfort,“ říká starosta sboru Ivan Melmer. První posezení v nové klubovně se uskutečnilo právě u příležitosti natáčení medailonku pro Český rozhlas.

Dorazil také Jaroslav Rosenfelder, který už je pamětníkem a navíc držitelem nejvyššího vyznamenání pro dobrovolné hasiče Zasloužilý hasič. „U sboru jsem od roku 1960, kdy mi bylo 16 let. Zažil jsem toho spoustu, jeli jsme třeba k požárům lesa v Čakově a v Holašovicích nebo k požáru seníku přímo tady v Jankově,“ vzpomněl.

Celý medailonek hasičů z Jankova v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

Spustit audio