Hasiči z Doudleb touží po nové zbrojnici, do té stávající se ani nevejde pořádné auto

25. březen 2016

Kulatých 120 let letos uplyne od založení sboru dobrovolných hasičů v Doudlebech na Českobudějovicku. Stejný věk má i originální koňská stříkačka, která stojí ve zdejší zbrojnici a stále slouží.

„Je plně funkční, vyjíždíme s ní při různých oslavách a dalších akcích. Akorát se vždycky musí sehnat nějaký kůň a také obsluha z řad našich starších členů, kteří ještě vědí, jak na ní,“ komentuje starosta sboru Ondřej Klor.

Rozpohybovat ruční čerpadlo na staré stříkačce však není snadné. Potřeba jsou minimálně čtyři silní muži. „Ta spotřeba lidí je ve skutečnosti ještě větší, protože se musí střídat, jak je to fyzicky náročné. Stříkačka má ale obrovský výkon, pakliže vydrží lidská síla. Dokáže z řeky Malše u nás v obci dotlačit vodu až nahoru ke kostelu, s čímž mívají problémy i moderní stroje,“ dodává velitel zásahové jednotky Martin Michal.

Historii doudlebského sboru dále připomíná sbírka přileb z různých období a také kronika. O tu se v současné době stará Jan Šimánek. „Když kronikou listuji, vždycky mě napadá hlavně to, že požárů bylo v době založení sboru strašně moc. Pak nastalo dlouhé klidnější období a teď se to zase vrací a zásahů je zase hodně, především kvůli povodním a vichřicím,“ říká.


Dobrovolné hasiče z Doudleb můžete do pátku 1. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) DOUDLEBY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 1. dubna po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Dobrovolní hasiči v Doudlebech se pořádně zapotili například v roce 1911, kdy vyhořela místní fara. „Nahoře u kostela neměli vodu, takže ji museli tahat až z řeky po strmé stráni. To byl opravdu velice náročný zásah,“ popisuje Jan Šimánek.

Že to ale ani v dnešní době není jednoduché, potvrzuje velitel zásahové jednotky Martin Michal. Jen za poslední tři měsíce likvidovali hasiči dva velké požáry a pravidelně je zaměstnává také rozvodněná Malše. V roce 2002 dokonce přijeli na pomoc kolegové ze spřáteleného sboru z Doudleb nad Orlicí.

Vedle historické stříkačky stojí v doudlebské zbrojnici i úplná novinka – pouze několik dnů stará přenosná soutěžní stříkačka. „Dosud jsme naše výkony na soutěžích sváděli na to, že nemáme dostatečně silnou mašinu, ale teď už se nebudeme mít na co vymlouvat,“ směje se Ondřej Klor. Na stroj si hasiči sami vydělali, pravidelně například sbírají železný šrot nebo zajišťují občerstvení na doudlebských akcích.

Sboru však již nevyhovuje samotná budova zbrojnice. V hasičárně z roku 1928 totiž chybí důstojné zázemí, toalety a není zde ani dost místa pro zásahové vozy. „Nemůžeme si pořídit větší auto, protože se sem nevejde. Navíc pokud by to byla cisterna, zamrzla by v ní voda, protože se tu ani nedá topit,“ vysvětluje Ondřej Klor.

SDH Doudleby bojuje v soutěži Dobráci roku. Ruční stříkačka je stará 120 let, stejně jako samotný sbor

Hasiči již mají připravenou studii na moderní zbrojnici. Ta by měla vyrůst na pozemku obce přímo u vjezdu do Doudleb. „Měla by být na moderní úrovni, s veškerým zázemím, stáním pro dvě zásahová vozidla, šatnou, školicí místností,“ vyjmenovává Martin Michal.

Lepším podmínkám by Doudlebští dokonce obětovali svou cennou starou stříkačku. Do nové hasičárny ji stěhovat nechtějí, uvažují spíše o tom, že ji například trvale zapůjčí nějakému muzeu. „V žádném případě se jí nechceme zbavovat, musela by zůstat v majetku sboru, ale rádi bychom ji dali někam, kde o ni bude postaráno lépe než u nás,“ uzavírá Martin Michal.

Spustit audio