Hasiči z Dobřejovic vylepšovali svou Tatru přes 700 hodin, autu dali i jméno

27. květen 2016

Z hasičské zbrojnice v Dobřejovicích na Českobudějovicku vyjíždí nablýskaná Tatra. Stálo ale hodně práce a času, aby tak vypadala. Členové místního sboru dobrovolných hasičů totiž auto dostali v loňském roce a vlastními silami ho upravili. Odpracovali tak více než 700 hodin.

„Museli jsme si na Tatře hodně máknout, protože byla v nehezkém stavu. Takže byly potřeba úpravy, lakování, dali jsme do ní centrálu, motorovou pilu, aby to k něčemu bylo,“ popisuje velitel zásahové jednotky Michal Heřman.

Jedná se o cisternové vozidlo se dvěma děly. Auto má ale i své jméno. „Strojník vymyslel, že mu budeme říkat Kvido, protože tohle jméno bylo v kalendáři právě v den, kdy jsme auto přivezli,“ dodává Michal Heřman. Sám strojník Miroslav Suda Tatru chválí se slovy, že je úplně nejlepší.

Do ostré akce již Kvido vyrazil třikrát. Hasiči z Dobřejovic například pomáhali hasit požár skládky biologického odpadu v Hosíně. Za týden navíc museli na místo znovu, protože skládka se opět vznítila.


Dobrovolné hasiče z Dobřejovic můžete do pátku 3. června 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) DOBREJOVICE na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 3. června po 15. hodině odvysíláme medailonek posledního vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

V zásahové jednotce dobřejovických hasičů je osm lidí. Sbor je zařazený do kategorie JPO5 a jeho nejčastějším úkolem je dohašování požářiště po profesionálech, dozor a hlavně doprava vody v případě většího požáru.

Sbor dobrovolných hasičů Dobřejovice v současné době tvoří 76 lidí, z toho deset žen a deset dětí. Podle starosty Václava Zabilky právě výchova mladých hasičů patří mezi priority. V obci žije v současné době mnoho malých dětí, se kterými chtějí hasiči pracovat.

Dětské družstvo vede Lenka Ošmerová Koubová. „Každý pátek máme trénink na louce a vždycky říkáme: těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Máme trochu horší podmínky, protože tu není hřiště, ale jen louka s krtinami, ale když pak děti běží kdekoli jinde, polepší si a mají dobré výsledky,“ komentuje.

Mezi poslední úspěchy patří například bronzová medaile ze soutěže Budějovického dvojboje v Týně nad Vltavou. „Přestože naše družstvo mělo o dva členy míň, takže dvě děti musely běžet dva úseky štafety, bylo z toho krásné třetí místo,“ komentuje Lenka Ošmerová Koubová.

V sezoně její svěřenci tráví na soutěžích a trénincích prakticky každou volnou chvilku. Většina malých hasičů se totiž zároveň věnuje atletice. To platí i o Tereze Faktorové. „Začala jsem nejprve s atletikou, většinou házím koulí, a odtud jsem se dostala k hasičům,“ vzpomíná.

SDH Dobřejovice bojuje v soutěži Dobráci roku. Dětskému družstvu, které si říká Bzučáni, se daří

Družstvo mladých hasičů si říká Bzučáni. „To proto, že Dobřejovicím se už spoustu let říká Bzučánov. Když jsme tedy vymýšleli název, rozhodli jsme se pro Bzučány a teď každý hned ví, odkud jsme,“ dodává Lenka Ošmerová Koubová.

Hasiči mají v Dobřejovicích i novou zbrojnici. Dříve sídlili v budově u kovárny, která byla pronajatá na 99 let za korunu, pak se podařilo sehnat peníze na přestavbu bývalého obchodu. Pro obec sbor pořádá řadu akcí a starosta Václav Zabilka vyzdvihuje hlavně soudržnost. „Je tu dobrá parta a líbí se mi, že když se něco řekne, tak se na to jde a udělá se to,“ uzavírá.

Spustit audio