Hasiči z Břilic mají raritní více než sto let starou ruční stříkačku i historické přilby

4. září 2015

Velká budova s nápisem Hasičská schráň stojí na návsi v Břilicích, místní části Třeboně na Jindřichohradecku. Sbor dobrovolných hasičů zde má dlouhou tradici, i když počet členů je v současné době podle starosty Petra Michala poměrně nízký - 35 registrovaných a 20 emeritních.

Mezi pamětníky patří Vojtěch Leština. „Já jsem u hasičů asi od roku 1963, ale pak jsem na chvíli přešel ke sportovcům a vrátil se v roce 1968. Teď už patřím jenom mezi tu starou gardu, máme historickou stříkačku a s ní jezdíme po poutích,“ vypráví.

Historická ruční stříkačka břilického sboru je skutečným unikátem. V obci slouží asi od roku 1905. „Původně to byla přenosná stříkačka a v roce 1922 ji kovář z Třeboně přestavěl na potahovou. Tím se stala raritou. Obsluhovali ji vozka, kočí a na stupačkách stáli další nejméně tři hasiči - čím víc, tím líp, protože pumpování je opravdu náročné,“ popisuje Petr Michal.

Vojtěch Leština pamatuje ještě několik událostí, kdy ruční stříkačka opravdu pomáhala při požáru. „Třeba když hořelo u Pumprů u nádrže, tak jsme s ní hasili, pak byly ještě asi dva další zásahy. To pumpování je ale opravdu náročné, když to teď na akcích vydržíme pět minut, máme toho dost,“ říká.


V soutěži Dobráci roku můžete do 11. září podpořit hasiče z Břilic. Pošlete SMS ve tvaru DOBRACI BRILICE na číslo 900 11 04. Cena jedné SMS činí 4 koruny.
V pátek 11. září po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Kromě stříkačky se sbor může pochlubit i dalšími historickými cennostmi, které k ní patří – dobové uniformy, přilby, nářadí a signální trumpeta, na kterou osazenstvo koňky při požáru troubilo.

Novodobá historie sboru dobrovolných hasičů v Břilicích začala zhruba roku 2009. Tehdy došlo k oživení mladými, což je podle pamětníků skvělé.

Mezi mladými členy je i jedna žena, která dokonce patří k zásahové jednotce. „Seděli jsme v hospodě a kluci řekli, že by chtěli obnovit sbor, a ptali se, jestli se chci přidat. Já souhlasila, ale s podmínkou, že budu v zásahovce,“ vypráví Eva Skálová. Na roli jediné ženy si podle svých slov nemůže stěžovat, kolegové jsou prý hodní a galantní.

Až z posledních let pochází také prapor sboru s nápisem Bližnímu k ochraně, vlasti k obraně. „Nechali jsme si ho vyrobit ke stému výročí, jeho hodnota je kolem 40 tisíc,“ prozrazuje starosta Petr Michal.

SDH Břilice bojuje v soutěži Dobráci roku. Hasičská zbrojnice na návsi v Břilicích

Břiličtí hasiči vyjíždějí hlavně k technickým zásahům, pomáhali například při polomech nebo všech povodních na Třeboňsku. Hodně je ale zaměstnal také velký požár seníku na Dvorcích. Na tomto místě podle hasičské kroniky velké ohně rozhodně nejsou výjimkou.

Petru Michalovi hasiči největší radost dělají tím, že ještě jsou. „Spolková činnost upadá, my už jsme v Břilicích poslední s fotbalisty a myslivci. Myslím si, že na obec, která má 800 obyvatel, je to málo. I počet členů sboru je nízký a v tuhle chvíli nemáme následovníky, chybí nám mládež,“ uzavírá.

Celý medailonek hasičů z Břilic v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

Spustit audio