Hasiči ve Strmilově jsou pyšní na svou Máňu. Tatru si vlastnoručně vylepšili

26. únor 2016

Stovky hodin strávili členové sboru dobrovolných hasičů ve Strmilově na Jindřichohradecku prací na jednom ze svých vozů. Tatru dostali od vojáků, přestavěli ji na hasičské zásahové auto a říkají jí Máňa. Nyní je jejich chloubou.

„Na tomto autě jsme udělali poměrně hodně vlastních úprav. Zrušili jsme zadní vchod, přidělali tam nárazník, krytí a police a máme tam vybavení. Žebřík jsme přesunuli na bok vozu. Vede na střechu auta, kde jsou dvě ručně ovládaná děla,“ popisuje velitel Tomáš Kučera.

Dobrovolní hasiči ve Strmilově podle jeho slov opravdu tráví většinu volného času ve zbrojnici. A protože někteří z nich jsou automechanici, opravy jim jdou od ruky.

Kromě běžného vybavení zaujme v hasičárně zrenovovaná motorová stříkačka. Díky ní člen sboru Petr Hlaváček odmaturoval. „Potřeboval jsem maturitní projekt do školy a stříkačka tu ležela nefunkční v regále, tak mě napadlo, že právě její oprava by mohla být dobrým projektem,“ vysvětluje.

Stříkačku kompletně rozebral, opravil a dal jí i nový nátěr. „Když se pak rozběhla, byl to krásný pocit. Slyšet poprvé její hlas bylo opravdu úžasné,“ dodává.


Dobrovolné hasiče ze Strmilova můžete do pátku 4. března 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) STRMILOV na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 4. března po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Sbor dobrovolných hasičů ve Strmilově loni oslavil 140. výročí od založení. Počátky připomínají dochované zápisy v kronice. „22. září 1875 byl proveden zápis Václavem Kovářem a tento zápis se bere jako počátek právního trvání sboru dobrovolných hasičů ve Strmilově. Založení sboru bylo v tisku vřele uvítáno. Dle oné zprávy se přihlásilo osmdesát občanů za členy. Sbor měl asi i v době založení své protivníky, neboť dopisovatel apeluje: Doufám pevně, že zakladatelé sboru tohoto pevně kráčeti budou, nevšímajíce si lecjakých křiklounů, cestou vytknutou,“ píše se zde.

Dnes má sbor 37 členů. Ti se také účastní soutěží, jsou součástí Táborské hasičské ligy a čtvrtým rokem ji pořádají. Ve Strmilově si vybudovali i závodní dráhu, o kterou se pravidelně starají, a mají vlastní časomíru.

Hasiče velmi chválí starosta Strmilova Jaromír Krátký. „Jsou jednou z nejaktivnějších organizací u nás a hlavně pomohou vždycky, když je potřeba,“ říká. K výročí město sboru zaplatilo novou fasádu a okna pro zbrojnici, v letošním roce se bude pokračovat opravou střechy a další částí fasády.

SDH Strmilov bojuje v soutěži Dobráci roku
Spustit audio