Hasiči v Heřmani letos slaví 120 let a zakládají dětské družstvo

22. duben 2016

Téměř stovka lidí patří ke sboru dobrovolných hasičů v obci Heřmaň na Písecku. Loni je zaměstnalo devět výjezdů, mimo jiné požáry trávy. Jsou ale také neodmyslitelnou součástí společenského života vesnice.

V letošním roce se řady heřmaňských hasičů rozrůstají o dětské družstvo. „Mládež nově zakládáme, hlásí se nám už 23 malých hasičů. Měli jsme první schůzku, byli jsme se podívat v nedalekém Tálíně, jak tam běhají, a dětem se to hodně líbilo, tak myslím, že to vyjde,“ říká Vendula Kovářová.

Jedním z budoucích hasičů je Jirka Karásek. „V Tálíně se mi líbilo, jak spolupracovali, jeden druhému věřil, každý udělal kousek a fungovalo to,“ popsal. Sousední sbor navíc daroval hadice a savice a začínajícímu družstvu v Heřmani pomáhá i cennými radami.

Poměrně nový je také starosta sboru dobrovolných hasičů v Heřmani. Do funkce nastoupil před dvěma lety. Přitom není rodák. „Přistěhoval jsem se z Klatovska, něco mě sem prostě táhlo. Jednoho dne jsme si s manželkou říkali, že bychom rádi nějakou chalupu na jihu Čech. Pak se nás napadlo, že udržovat dva domy by asi bylo náročné, tak jsme se rozhodli, že se sem rovnou přestěhujeme,“ vypráví Josef Cvachovec.


Dobrovolné hasiče z Heřmaně můžete do pátku 29. dubna 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) HERMAN na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 29. dubna po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Ten si mimo jiné pochvaluje spolupráci s obcí, ostatně starostka Jana Matoušková také patří mezi hasiče. „V soutěžích sice neběhám, ale snažím se pomáhat, jak můžu. Bývalý starosta zajistil výstavbu hasičárny a nákup nového automobilu, my nyní budeme usilovat o dotaci na úpravu zbrojnice. Je potřeba zvětšit vrata,“ říká.

Ve starší části hasičárny parkuje již historická Tatra. „Je to dopravní automobil z roku 1953, který tu máme odstavený a chceme ho repasovat. Když se v ní jede, je to opravdu zážitek,“ ukazuje velitel zásahové jednotky Miroslav Vinkelhofer. Zásahy se starou Tatrou ještě pamatuje, bylo na ní podle jeho slov vždy spolehnutí.

Samotný sbor dobrovolných hasičů v Heřmani je starý 120 let. Oslavu tohoto kulatého výročí chystá na 11. června. Hasiči půjdou od zbrojnice k pomníku padlým, položí věnce a potom uspořádají zábavné odpoledne na hřišti.

Některé okamžiky z historie připomíná i velké fotoalbum, které hasiči pečlivě doplňují. „Snažíme se zaznamenat všechny akce a různé výjezdy. Jednou za čas si to pak prohlédneme a zavzpomínáme,“ popisuje Radka Mašková.

SDH Heřmaň bojuje v soutěži Dobráci roku. Radka Mašková ukazuje velké fotoalbum, které připomíná výjezdy i akce

Na fotografiích jsou zachycené například okamžiky z povodní v roce 2002, ale i akce nazvaná Novoroční fotbal. „Na Nový rok v jednu hodinu hrají svobodní proti ženatým. Akce má obrovskou tradici, už asi 32 let, založil ji bývalý hospodský František Kovář. A musím podotknout, že právě on v roce 1994 zdejší hasiče zachránil. Neměli jsme starostu, vypadalo to, že sbor zanikne, a on, přestože už byl v důchodu, se rozhodl, že hasiči v Heřmani musí existovat, Vzal starostenství a dotáhl sbor ke stému výročí,“ vzpomíná Radka Mašková.

Spustit audio