Hasiči v Branné pečují o veteránskou Tatru z roku 1928, mohou s ní jet i do rybníka

29. duben 2016

Nablýskaný veterán je chloubou sboru dobrovolných hasičů v Branné u Třeboně. Tatra z roku 1928 kdysi sloužila jako osobní limuzína, na počátku 40. let byla přestavěna na hasičský vůz. Dodnes funguje a lidé ji obdivují na různých akcích.

„Vejde se sem řidič, velitel vozu a šest členů osádky. Je to lehký požární automobil, může zajet až do mělkého rybníka a tam přes čerpadlo poháněné motorem nasávat vodu,“ popisuje velitel sboru Václav Čáp.

Naposledy Tatra hasila požár v roce 1969, když vzplál vepřín v místní části Obora. Na silnicích ji ale lidé mohou potkat i nyní. „Máme ji jako veterána, sehnali jsme veteránské číslo a jezdíme s ní i za hranice na různé akce a výstavy. Stále ji udržujeme, aby nejen dobře vypadala, ale také fungovala,“ doplňuje Václav Čáp.

Veterán ale není tím nejstarším, co hasiči v Branné mají. Mohou se pochlubit ještě historickou ruční koňskou stříkačkou, kterou sbor pořídil již při svém založení v roce 1882. Tuto událost připomíná také dochovaná fotografie zakládajících členů.

Ani moderní technika ale nechybí. Sbor dobrovolných hasičů Branná patří do kategorie JPO3 a do terénu vyjíždí desetkrát až patnáctkrát ročně. „Jedná se o nejrůznější zásahy - požáry, spadlé stromy, povodně, různá pomoc,“ vyjmenovává velitel.


Dobrovolné hasiče z Branné můžete do pátku 6. května 2016 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BRANNA na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 6. května po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Poslední výjezd se uskutečnil před pár dny. „O půlnoci nás svolali. Hořel bývalý vepřín v Oboře. Když jsme přijeli, bylo to úplně v plamenech. Uvnitř bylo uskladněno ještě nějaké seno, ale nedalo se zachránit, museli jsme ho nechat shořet,“ vypráví Václav Čáp.

V Branné se letos v lednu vystřídali hasičští starostové. Jan Kouba předal funkci po více než třiceti letech. „Chtěl jsem končit už dávno, ale čekal jsem na toho pravého nástupce,“ směje se.

Tím nástupcem je Jan Šimeček. „Byla velká čest, že si mě kluci ze sboru vybrali. V první řadě bych chtěl začít pracovat s dětmi, protože vesnice se v současné době docela generačně obnovuje,“ komentuje.

Sbor má nyní 72 členů, z toho 17 žen. I když jsou ženy v menšině, rozhodně se nenechají zahanbit. „Blížíme se k desátému výročí. V září to bude deset let, co ženy vyjely na první požární soutěž do Hamru. Je pravda, že jsme tam sice závod nedokončily, ale o to víc nás to povzbudilo a další rok to bylo daleko lepší,“ vzpomíná Marie Čápová.

SDH Branná bojuje v soutěži Dobráci roku. Marie Čápová a Růžena Bílková s jedním z pohárů, které získalo ženské družstvo

Úspěchy připomíná i řada pohárů, například ten za první místo v domácí soutěži. „Soutěžíme, protože nás to baví. Máme už trochu vyšší věkový průměr, střídají se nám členky, protože se z nich samozřejmě stávají maminky, ale běháme pro radost,“ doplňuje Růžena Bílková.

Podobně jako v jiných obcích i v Branné pořádají hasiči řadu akcí. Mezi ty tradiční patří hasičský bál, po 25 letech obnovený masopustní průvod, stavění a kácení májky, pouť nebo dětský den.

Spustit audio