Hasiči v Borovanech hrají divadlo a vodí lidi do pekla

2. říjen 2015

Už více než padesát let stojí ve Vodárenské ulici v Borovanech na Českobudějovicku hasičská zbrojnice. Členové sboru si ji postavili vlastními silami a dům se postupně ještě rozrostl. Dnes v něm má své místo nejen moderní vybavení k zásahům, ale také mnoho historických materiálů, které připomínají dlouhou historii SDH Borovany.

Stavbu hasičárny má dosud v živé paměti Václav Hanzal. „Původně jsme měli takové skladiště, jinde musela být stříkačka a jinde auto, nevyhovovalo to. Tak jsme rozhodli, že postavíme zbrojnici. Byly tu sice problémy se soukromými pozemky, ale nakonec to dobře dopadlo. Zhruba v roce 1960 jsme dokončili garáž a klubovnu,“ vzpomíná.

Tím však práce neskončila. Hasiči totiž navíc hráli loutkové divadlo a přišli o scénu v místním zámku. Ke klubovně tedy postupně přistavěli ještě sál. „Tehdy se všechno dělo v akci Z, to znamená zadarmo. Podílelo se na tom mnoho lidí, dospělí i žáci, já sám jsem odpracoval 1200 brigádnických hodin,“ vypráví Václav Hanzal.

Ten je v současné době nejstarším členem SDH Borovany. Za svou celoživotní činnost u dobrovolných hasičů dostal před nedávnem dokonce nejvyšší vyznamenání, takzvaný Záslužní Řád českého hasičstva. Ten v celé republice dosud obdrželo pouze deset lidí.


Dobrovolné hasiče z Borovan můžete až do pátku 9. října 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) BOROVANY na číslo 900 11 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.
V pátek 9. října po 15. hodině odvysíláme medailonek dalšího vylosovaného sboru dobrovolných hasičů.

Starostou borovanských hasičů je Lukáš Macht. Sbor má nyní zhruba 160 členů, z toho tři dětské kolektivy. Do zásahové jednotky patří 22 hasičů. „Vyjíždíme do deseti minut po vyhlášení poplachu. Letos jsme měli celkem deset zásahů, jeli jsme například k požáru zemědělské usedlosti v Trhových Svinech nebo velkému požáru skládky v Hůrách. V letních vedrech jsme ochlazovali budovy, kde se chovají kuřata,“ připomněl velitel zásahové jednotky Čestmír Cvach.

K zásahům jezdí hasiči moderní cisternou, kterou mají od roku 2007. „Auto nám dobře slouží, je nejlepší. Tenkrát stálo přes čtyři a půl milionu korun. Dva miliony zaplatil stát, zbytek dodalo město,“ říká jednatel sboru Karel Macht. K dalšímu vybavení patří například stříkačky na soutěže, na jejichž údržbu si hasiči sami vydělávají sběrem železného šrotu nebo u stánku na oblíbené akci Borůvkobraní.

Raritou je tak historická bílá stříkačka. Zdobí ji letopočet 1878, i když samotný sbor byl založen až v roce 1895. „Už 17 let před založením sboru stříkačku zapůjčila banka Slavie obci Borovany. Protože parkovala v zámku, říkalo se jí zámecká. V současnosti patří sboru, ale v Borovanech ji nemáme, je v Pošumavském hasičském muzeu ve Stachách,“ doplňuje Karel Macht.

Trenérem požárního sportu v Borovanech byl dlouhou dobu Jan Nýdl. Pak přešel k jiné činnosti, která je nyní s místními hasiči také neodmyslitelně spojená. „Trénoval jsem žáky, dorostenky i ženy od roku 1988. Mým cílem bylo, že až vyhrajeme titul mistrů republiky, můžu skončit. To se podařilo po dvaceti letech v roce 2008. Hned poté jsme s děvčaty založili Hroší prozatímní divadlo. Takovou zvláštností je, že i mužské role hrály ženy,“ říká.

SDH Borovany bojuje v soutěži Dobráci roku. Redaktor Zdeněk Zajíček s pamětníkem a nejstarším členem Václavem Hanzalem

Kromě činoherního divadla ale k borovanským hasičům patří i loutkářský soubor Jiskra. Ten má v zadní části hasičárny svou místnost, které se říká kulišárna. „Ne, že bychom dělali nějaké kulišárny, ale je to sklad kulis. Máme tu loutky marionety i maňásky. Jsou tu také loutky 120 let staré. Ty jsme získali po panu Nováčkovi a nechali je opravit. Nehrajeme s nimi, ale máme je tady vystavené, protože něco takového už se jen tak nevidí. Zajímavé je, že pan Nováček nebyl loutkář ani řezbář, ale švec,“ popisuje vedoucí souboru Jiskra Helena Soldánová.

Loutkáři hrají divadlo vždy po skončení hasičské soutěžní sezony, tedy od října nebo listopadu. Letos navíc oslaví šedesát let existence. Chystají proto na 7. listopadu v hasičárně Pohádkovou sobotu a v infocentru bude k vidění výstava.

I letos také borovanští hasiči zavedou zájemce přímo do pekla. „Máme velký projekt Peklománie. Jedná se o komentované prohlídky pekla, které od roku 2007 navštívilo neuvěřitelných patnáct a půl tisíce spokojených diváků. V našem pekle nechceme děti strašit, ale ukazujeme, že se nemusí bát. Prohlédnou si pekelnou kuchyni, pekelnou školu, dojdou k samotnému Luciperovi a mnoho dalšího,“ popisuje Jan Nýdl. Peklo najdou zájemci v areálu zámku, letos se poprvé otevírá 13. listopadu.

Celý medailonek hasičů z Borovan v soutěži Dobráci roku si poslechněte v odkazu výše. Přihlaste také svůj sbor!

Spustit audio