Hasiči a záchranáři z Frymburka mají společnou základnu. Díky ní ušetří

4. únor 2014

Hasiči a záchranáři z Frymburka na Českokrumlovsku sídlí v nové, společné budově. Staré objekty jim nevyhovovaly. Hasiči si stěžovali na zápach, záchranářům zase do budovy foukalo. Nové sídlo by také mělo přinést finanční úspory a zefektivnit práci záchranářů.

„Na cvičení tam byly hrozné podmínky. V garáži s auty, kde to smrdělo, se prostě cvičit nedalo. Ani jsme se v práci nepřevlékali na cestu domů, protože to opravdu smrdělo, jak kdybychom dělali někde v nějakém autoservisu,“ vzpomíná na nevyhovující prostory hasič Aleš Preněk.

Na nové budově se mu líbí zejména větší garáže. „Hlavně nám tu přibyla hasičská tyč, ten skluz, jak se tomu u nás říká. Myslím, že to budou dvě vteřinky a jsme dole,“ dodává.

Bořek Bulíček pracuje jako záchranář už deset let. Ještě předevčírem spolu s kolegy obýval místnost v bývalém kulturním středisku.

„Podmínky tam byly poslední dobou hrozné. Opravdu tam foukalo, přebíhali jsme přes několikerá schodiště, když jsme se potřebovali dostat k autu, byl problém s umytím auta, s ohříváním auta, které nám stálo vlastně venku pod stříškou – tady to máme všechno v teple. Místnosti tady máme všechny uzpůsobené tak, abychom měli všechno po ruce,“ vysvětluje.

Podobně pod jednou střechou už sídlí hasiči a záchranáři například v Táboře, Milevsku nebo ve Vimperku. Podle ředitele Jihočeské záchranné služby Marka Slabého se tak šetří peníze za provoz společných prostor a práce záchranářů je navíc rychlejší a systematičtější.

„Posádky, ať už jsou to hasiči nebo záchranáři, velmi často vyjíždí k zásahům společně, to znamená, že znají svůj styl práce, znají se navzájem, mohou hned na místě řešit problémy vzniklé při zásahu, mohou spolu nacvičovat některé úkony. Skutečně se domnívám, že tak to má být,“ upozorňuje.

Nová společná základna profesionálních a dobrovolných hasičů se zdravotnickými záchranáři vyšla na 30 milionů korun. Dvě třetiny zaplatilo Generální ředitelství hasičského záchranného sboru České republiky, šesti miliony přispěl Jihočeský kraj a přes tři miliony investoval městys ze své pokladny.

Požární stanice Frymburk v únoru 2006
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio