Hasič musí být tak trochu blázen, tvrdí Velitel roku Kareš

11. červenec 2019

„Nejsou to jen plameny, ale i živelné pohromy nebo kočky na stromě. Když si zkrátka nevíte rady, zavoláte hasiče.“ Tak vidí práci kolegů Velitel roku 2018 David Kareš.

„Říkám, že hasič musí být tak trochu blázen a musí to být odevzdání se profesi,“ ujišťuje zástupce velitele Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR plukovník David Kareš. Musí to tak být i přes obrovský pokrok v technologiích. „I když je sebelepší, bez člověka je to jen kus železa, který je k ničemu. Technologií člověka nenahradíte.“

David Kareš

Připouští, že jsou přesto velkým pomocníkem, jako před rokem v Thajsku při vyprošťování malých fotbalistů ze zatopené jeskyně. „Naším hlavním úkolem byl posouzení možnosti nasazení velkokapacitních čerpadel. Jsou ojedinělé v Evropě a asi i na světě. Naše největší čerpadlo je schopné odčerpat 1500 litrů za sekundu!“  

„Nasadit ale nešly, přesto jsme byli schopni nabídnout sytém odčerpávání vody vůbec,“ vypráví a připomíná, že vyproštění se povedlo i bez toho s pomocí potápěčů. „Klobouk dolů před nimi,“ uzavírá celý příběh David Kareš.      

Jak odpočívá a co je jeho velkým koníčkem? Jak si udržuje kondici? Vzpomíná si na svůj první zásah? S jakými pocity sledoval požár pařížské katedrály Notre Dame? Má hasičské sny? Co je jeho velkým přáním?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související