Hanka Zemanová přepracovala svou biokuchařku, aby pomohla lidem vyznat se v přemíře informací

14. listopad 2019

Před čtrnácti lety vydala Hanka Zemanová svojí první biokuchařku. Tehdy podle ní měli lidé velmi málo informací o tom, co je zdravé, co jsou biopotraviny a kolovaly různé mýty. Kniha měla tyto předsudky napravit.

Teď ale přišel čas na její aktualizaci a vychází Nová biokuchařka. „Situace se obrovsky změnila a já si uvědomila, že musím celu knihu přepracovat. Dneska je informací tak moc, že jsme z toho zmatení, žijeme v teroru příležitostí, a největší problém je, že ty informace si protiřečí, takže ztrácíme přirozený instinkt k tomu, co je přirozené,“ říká Hanka Zemanová.

Za nejnormálnější jídlo označuje biopotraviny. „Pro mě to bylo napojení se a rozpomenutí se na základní lidskou přirozenou moudrost, která říká, že jsou to potraviny, které všichni naši předci jedli, a všechny průmyslové potraviny jsou ty nenormální,“ komentuje.

Nová biokuchařka Hanky Zemanové

V současné době Hanka Zemanová pracuje na nové knize s názvem Rytmus roku. „Oslovila jsem i lékařky, které se zabývají celostním zdravím, a chceme nabídnout pohled na rytmus roku trochu jinak a umožnit lidem co nejjednodušeji se napojit na nejpřirozenější moudrost,“ vysvětluje.

Smyslem podle ní je nejen se vrátit k přírodě, ale hlavně si zjednodušit život. „Mně přijde, že dneska jsou v obchodech tisíce věcí, mezi kterými si nedokážeme vybrat, plýtvá se energií a obaly. Považuji za nesmírně osvobozující, když si třeba teď místo nákupu mnoha čajů v obchodě natrháme velkou zásobu šípků, nebo na jaře nasušíme bez, a máme doma dva nebo tři druhy bylinných přírodních čajů,“ popisuje.

„Já vždycky chodím supermarketem a říkám si, jak obrovské procento zboží vůbec k ničemu nepotřebuji. To vůbec nejsou základní potraviny, ale jenom nesmyslné výrobky potravinářského průmyslu, který se nám snaží vnutit, že je snad potřebujeme, ale většinou to tak vůbec není,“ dodává Hanka Zemanová.

Spustit audio

Související