Hanka Zemanová přepracovala svou biokuchařku, aby pomohla lidem vyznat se v přemíře informací
Před čtrnácti lety vydala Hanka Zemanová svojí první biokuchařku. Tehdy podle ní měli lidé velmi málo informací o tom, co je zdravé, co jsou biopotraviny a kolovaly různé mýty. Kniha měla tyto předsudky napravit.
Teď ale přišel čas na její aktualizaci a vychází Nová biokuchařka. „Situace se obrovsky změnila a já si uvědomila, že musím celu knihu přepracovat. Dneska je informací tak moc, že jsme z toho zmatení, žijeme v teroru příležitostí, a největší problém je, že ty informace si protiřečí, takže ztrácíme přirozený instinkt k tomu, co je přirozené,“ říká Hanka Zemanová.
Za nejnormálnější jídlo označuje biopotraviny. „Pro mě to bylo napojení se a rozpomenutí se na základní lidskou přirozenou moudrost, která říká, že jsou to potraviny, které všichni naši předci jedli, a všechny průmyslové potraviny jsou ty nenormální,“ komentuje.
V současné době Hanka Zemanová pracuje na nové knize s názvem Rytmus roku. „Oslovila jsem i lékařky, které se zabývají celostním zdravím, a chceme nabídnout pohled na rytmus roku trochu jinak a umožnit lidem co nejjednodušeji se napojit na nejpřirozenější moudrost,“ vysvětluje.
Smyslem podle ní je nejen se vrátit k přírodě, ale hlavně si zjednodušit život. „Mně přijde, že dneska jsou v obchodech tisíce věcí, mezi kterými si nedokážeme vybrat, plýtvá se energií a obaly. Považuji za nesmírně osvobozující, když si třeba teď místo nákupu mnoha čajů v obchodě natrháme velkou zásobu šípků, nebo na jaře nasušíme bez, a máme doma dva nebo tři druhy bylinných přírodních čajů,“ popisuje.
„Já vždycky chodím supermarketem a říkám si, jak obrovské procento zboží vůbec k ničemu nepotřebuji. To vůbec nejsou základní potraviny, ale jenom nesmyslné výrobky potravinářského průmyslu, který se nám snaží vnutit, že je snad potřebujeme, ale většinou to tak vůbec není,“ dodává Hanka Zemanová.
Související
-
Žena, která učí Čechy jíst květiny, vydala kuchařku s pampeliškovými recepty
Pampelišky jsou tématem další kuchařské knihy Jany Vlkové. Ta sama sebe označuje za kytkožroutku a snaží se ukázat, že jedlé květiny si zaslouží místo na našich talířích.
-
Vadí jí plýtvání jídlem. Napsala proto kuchařku, ve které učí vařit dobroty ze zbytků
Řadu kuchařských knih už napsala Jitka Rákosníková. Nejnovější je Recyklovaná kuchařka a sama autorka dodává, že v ní jde i o renovaci, regeneraci, případně renesanci
-
Chyběla jí kuchařka, která by pomohla s vařením mladým lidem. Tak ji napsala sama
Mezi nejmladší české autorky patří Julie Kučerovská. V pouhých 16 letech napsala Kuchařku pro teenagery, v níž vrstevníkům nabízí jednoduché a rychlé recepty.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka