HandyCamping o obezitě

8. prosinec 2005
HandyCamping

Hostem a zároveň spolumoderátorem HandyCampigu o obezitě byl redaktor a moderátor Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál Pavel Kudrna. V rámci projektu ČRo 1 - Radiožurnál o nadváze a hubnutí připravuje pravidelný pořad "Těžká sázka". Sám přiznává, že i jemu je toto téma velmi blízké. Projektu se zúčastnilo asi tisíc posluchačů, kteří po dobu jednoho roku společně snižovali nadváhu. A výsledek byl úspěšný, celkově snížili svou nadváhu o jednu tunu.

0:00
/
0:00

Se stálým moderátorem HandyCampingu Radkem Musílkem si pozvali Ivu Belasovou a Martinu Trojanovou z poradny pro snižování hmotnosti Merrylinka. V živém vysílání odpovídali posluchačům na dotazy, jak nejlépe snížit nadváhu. Obezita je problém nejen společenský, ale i zdravotní. Obézní lidé mívají nízké sebevědomí, horší uplatnění v práci a v partnerských vztazích.

V zimním období je hubnutí složitější. Lidé mají méně pohybu, více vysedávají u televizních obrazovek a konzumují větší množství jídla. Největší příbytek na váze je v období vánočních svátků. Bohaté nabídce vánočního cukroví, chlebíčků a dalších lahůdek se těžko odolává.

Belasová a Trojanová mají několik rad, jak se vyvarovat nadměrnému přibývání nejen o vánočních svátcích. Štědrovečerní večeře může být méně kalorická, když dáme do salátu méně uzenin, více zeleniny a místo majonézy bílý jogurt. Kapra po usmažení necháme okapat nebo ho smažíme na speciální fólii bez tuku. Cukroví naplníme tvarohovým nebo pudinkovým krémem. A hlavně, nabídku jídla nenecháváme celý den na stole, abychom se nepřejídali.

Na webových stránkách Merrylinka mohou posluchači najít podrobnější informace o zdravém hubnutí, seznam obezitologických poraden, kontakt na bezplatnou linku pro pacienty s nadváhou i tip, jak si sestavit vhodný jídelníček a spočítat Body Mass Index (index tělesné hmotnosti).

Dotazy, náměty a informace o vašich akcích můžete posílat na adresu:
HandyCamping, ČRo 1 - Radiožurnál, Vinohradská 12, 120 99 Praha.
Nebo na e-mail: hc@rozhlas.cz.

autoři: pku , jon , ram
Spustit audio