Na výletě naučila Hana Korčáková děti hrát softball. Z jejich nadšení se zrodil velmi úspěšný ledenický klub

17. prosinec 2019

O Haně Korčákové bylo v poslední době hodně slyšet. Je totiž zakladatelkou a prezidentkou softballového klubu Žraloci Ledenice, který letos triumfoval v nejvyšší soutěži mužů i žen.

Kromě toho je Hana Korčáková také ředitelkou českobudějovického Domu dětí a mládeže, který nabízí mnoho kroužků a aktivit pro zhruba dva a půl tisíce dětí z krajského města i okolí.

Jaký je ideální počet volnočasových kroužků pro dítě, se podle ní říct nedá. „Každé dítě je jiné, ale je pravda, že dneska rodiče organizují dětem volný čas, což se dřív prostě nedělo. A organizují ho tak, že dítě musí mít hudební, sportovní, jazykový a výtvarný obor a nejlépe všechno a každý den něco. Někdy to opravdu přeženou,“ popisuje.

Naopak oceňuje, když se rodičům podaří najít optimální koníček s ohledem na potřeby a možnosti dítěte. „Je fajn, že když se o dítě zajímají, zjistí, co se pro něj hodí docela brzo. Za naší doby nás spíš rodiče nechali vyrůstat, jak jsme chtěli, a my jsme si to potom našli sami. Dnes rodiče už můžou pomoct zaměřit se určitým směrem a podporovat děti v tom, co se jim daří,“ dodává.

Čtěte také

Hana Korčáková se původně věnovala přírodním vědám, a právě toto zaměření v kombinaci s organizací volnočasových aktivit pro děti a mládež stálo u zrodu ledenického softballového zázraku.

Na jednom z víkendových výletů do přírody totiž naučila děti hru, s níž se seznámila za dob studií na Karlově univerzitě. Děti se pro softball nadchly a – jak praví okřídlená věta – zbytek je historie. Jejím prozatímním vrcholem je už zmíněný mistrovský double z letošní sezóny.

Před Hanou Korčákovou a všemi dalšími, kteří se v Ledenicích věnují softballu, je navíc další velká výzva, tentokrát organizační. Ledenice totiž příští rok uspořádají společně se Sezimovým Ústím mistrovství Evropy mužů.

autor: Radim Bártů
Spustit audio

Související