Hana Jančíková – laureátka Ceny města Tábora, skautská činovnice a předsedkyně občanského sdružení Hadasa

21. leden 2012

"Já jsem Táboračka, já všude říkám, že jsem modropupkačka. To se říká, že Táboráci mají modrý pupek" směje se Hana Jančíková, když u ní doma zasedl ke kávě a štrúdlu redaktor Českého rozhlasu České Budějovice Filip Černý.

Loňská laureátka Ceny města Tábora, skautská činovnice a předsedkyně občanského sdružení Hadasa nedá na své rodné město dopustit. Přesto ne vždy se jí v něm žilo lehce. Ještě před válkou, než nastoupila do školy, jí tamní farář zakázal, aby šla za družičku v průvodu Božího těla. Důvodem byl její tatínek, který pocházel ze staré táborské židovské rodiny. Incident, který by se možná časem proměnil jen v občas citovanou rodinnou historku, byl ale předzvěstí věcí příštích. Za války odešel tatínek do koncentráku a Hana nesměla z rasových důvodů chodit do školy.

"Mně to nevadilo, tři roky jsem byla doma a maminka mě během toho času občas i se sestřenicí vyexpedovala k tetě na chatu u Lužnice. Já jsem to mládí neměla zas až tak špatné", vrací se dnes k době před sedmdesáti lety.

Její původ ji ale komplikoval život i později. V roce 1952 se vdala za důstojníka Československé lidové armády. Šest let nato jeho velitelé obdrželi udání, že má za ženu Židovku, že je sám sionista a musel proto z armády odejít. Mladá rodina si pak komplikovaně hledala nové bydlení a obživu. Hana Jančíková se v té době paradoxně o židovství vůbec nezajímala a dodnes se ani jako Židovka necítí.

"Když se táta vrátil po válce z koncentráku, tak mně od židovství spíš oddaloval. Většina těch, co přežili válku, se totiž i bála budoucna." Až pozdě, ve svých osmašedesáti letech se Hana Jančíková stala členkou plzeňské židovské obce a založila zmíněné sdružení Hadasa, které pečuje o židovské památky v Táboře.

"Já si myslím, že tím trochu těm Židům vracím, že zůstávají živí; protože dokud se na lidi vzpomíná, tak neumírají", říká nad kávou vitální žena.

Poslechněte si celé vyprávění tak, jak jej zaznamenal redaktor Filip Černý.

autor: Filip Černý
Spustit audio