Hana Hosnedlová: Zavěšený kafe

4. červen 2019

Víte, co je to „zavěšený kafe“? Přiznám se, že donedávna jsem to taky nevěděla. Dozvěděla jsem se to teprve od Žalmana, který tak nazval jednu z částí svého autorského „dvojcédé“ k padesátému výročí na scéně. Nebudu teď rozebírat tuto nahrávku, ale konkrétní význam slov z názvu.

Je to zvyk běžný v určitých evropských kavárnách, který se podle Žalmana pozvolna začíná usidlovat i v některých českých podnicích. Prostě, pokud máte zrovna víc peněz, než je třeba na jednu skvělou kávu, nebo máte zrovna šťastný den a chtěli byste někomu udělat radost, je tady možnost „zavěšeného kafe“.

Jednoduše zaplatíte kromě své útraty ještě jednu kávu navíc, kterou pak obsluha může nabídnout tomu, kdo má zrovna hluboko do kapsy – studentům, začínajícím umělcům, projíždějícím backpackerům …

Moc hezký zvyk a moc hezké gesto. Někdy bych si ten hřejivý dojem anonymního kávového daru asi taky chtěla prožít. Jenomže ani netuším, kde, a hlavně – kávu vůbec nepiju. Takže tak v duchu tiše doufám, že se časem vžije třeba zavěšený čaj nebo zavěšený džus.

Ne, že bych to potřebovala, ale jde mi spíš o to, užít si ono potěšující překvapení – to je přece nesporně ukázkově pěkný zážitek do soukromého alba příjemných okamžiků, ne?

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.