Hana Hosnedlová: Knihy na cestách

7. červen 2021

Už před několika roky jsem zaznamenala na velkých vlakových nádražích i menších stanicích otevřené knihovničky. Ty umožňovaly cestujícím vybrat si vhodnou knížku na cestu, a to naprosto zdarma.

Očekávalo se, že ji po přečtení odložíte zase někde jinde nebo přinesete z vlastní knihovny výtisky, které hodláte věnovat do těchto zařízení.

S těmito bezplatnými knihovničkami jsme se občas setkali i jinde než jen na nádražích, zejména v menších obcích třeba u obecního úřadu, u školy, u informací a podobně.

V současnosti však v souvislosti s proticovidovými opatřeními dočasně vymizely. Nicméně probírání jejich obsahu bylo pro mne vždy malým dobrodružstvím. Nacházely se v nich totiž knihy, na které jsme kdysi stávali čtvrteční fronty, díla světové literatury i česká klasika a výjimkou nebyly ani současné výtisky.

Jednou jsem dokonce na malé staničce na severu Čech našla v téhle poličce i svou, před lety vydanou knížku, a sáhl po ní hned další zájemce o četbu na cesty. A mně moc těší, že takovým způsobem mohou knihy, které někdo nechce, žít dál a potěšit další čtenáře.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.