Hackeři nabourali twitter Sobotky, Úřad vlády podal trestní oznámení

23. prosinec 2015

Twitterový účet premiéra Bohuslava Sobotky dopoledne napadli hackeři. Útočníci se hlásí k webu národní domobrany. Hackeři změnili popis Sobotkova účtu a sdíleli příspěvky namířené proti migrantům. Označili ho také jako vlastizrádce. Předseda vlády útok chápe jako důkaz toho, že dělá svoji práci dobře. Úřad vlády kvůli incidentu podal trestní oznámení. Útok hackerů se prý podařilo zastavit, Sobotka má twitterový účet opět pod kontrolou.

„Pokud můj Twitter napadají neonacisté, pak to beru jako důkaz toho, že svoji práci dělám dobře.“

„Přeji krásné Vánoce všem lidem dobré vůle, kteří odmítají šíření nenávisti, preferují lidskost a podporují demokracii,“ reagoval Sobotka, který byl tou dobou ve Vrběticích, na svém facebookovém profilu.

Mluvčí vlády Martin Ayrer Českému rozhlasu sdělil, že premiér byl z příspěvků, které se na jeho twitteru objevily, zděšen.

„Příspěvky, které se objevují na twitterovém účtu pana premiéra Sobotky, nemají nic společného s názory a s politikou, kterou prosazuje předseda české vlády,“ řekl.

Na svém twitteru Ayrer napsal, že vláda situaci řeší a útok se snaží zastavit. Podle něj také Úřad vlády podal trestní oznámení.

Zatím je prý předčasné spekulovat, kdo za útokem stojí. „Nicméně podle příspěvků, které jsou velmi nenávistné a namířené proti migrantům, myslím, že je zřejmé, že se může jednat o některé skupiny neonacistů,“ dodal mluvčí vlády.

Premiér dnes odpoledne informoval, že se útok hackerů podařilo zastavit. Účet na sociální síti má prý opět zcela pod kontrolou.

Analytik dat ze sociálních sítí Josef Šlerka si myslí, že útok nebyl technicky složitý a prý nese všechny znaky toho, že byl proveden lidmi kolem serveru White media. Ti už se v minulosti nabourali do účtu někdejšího premiéra Vladimíra Špidly či různých aktivistů.

Twitterový účet premiéra Bohuslava Sobotky byl napaden. Objevovala se na něm xenofobní vyjádření

„Podobně jako ty předchozí měl spíš povahu toho, čemu se říká sociální hackování, to znamená, že například získali přístup k vašemu e-mailu, protože jste jako ověřovací heslo zadali jméno svojí matky za svobodna, takže vyresetovali heslo z účtu na sociální síti, tam si ho přečetli a do účtu vstoupili,“ vysvětluje Šlerka.

Účet Bohuslava Sobotky má teď přes 8 600 followerů, tedy uživatelů, kteří ho sledují, tweetů je tam 217. Premiér na Twitteru informuje o svém pracovním programu a výjimečně zapojí i osobní komentář.

Sobotka opakovaně varoval před nenávistí vůči běžencům, která se šíří nejen v české společnosti. Zároveň ve svých vystoupeních připouští rizika nekontrolované migrace a zdůrazňuje nutnost hlídat vnější hranice schengenského prostoru.

autoři: nib , sib , Petra Hosenseidlová
Spustit audio