Gymnázium v Třeboni je první školou, která má Knihovničku Václava Havla

23. září 2018 14:07

Do nového projektu Knihovnička Václava Havla se jako první škola v republice zapojilo třeboňské gymnázium. Je i spoluautorem nápadu šířit přes literaturu odkaz bývalého prezidenta a spisovatele mezi mladými lidmi.

Knihovničku do Třeboně přivezl ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Převzali ji studenti maturitních ročníků ve dvoupatrové prosklené knihovně v prvním patře školy.

„My si uvědomujeme, že vyrostla generace dětí a mladých lidí, kteří už si nepamatují dobu komunismu, kteří si nepamatují Václava Havla, to, co představoval a co znamenaly jeho myšlenky. Proto se snažíme čím dál víc rozvíjet vzdělávací aktivity,“ řekl Michael Žantovský.

Knihovna poskytne školám publikace ze své produkce. „Chceme rozšířit ten havlovský obzor a poskytnout příležitost studentům a žákům seznámit se s tímto výjimečným spisovatelem, nejenom politikem a nejenom prezidentem,“ dodal Michael Žantovský.

Student Jan Chaloupka považuje Václava Havla za zajímavou osobnost našich dějin. „Trochu mě mrzí, že je tu knihovnička až teď, kdy jsem v maturitním ročníku a mám na seznamu dvacet jiných knížek k přečtení. Kdyby ale byl čas, tak bych si určitě něco přečetl,“ komentoval.

Projekt ocenila také Kateřina Macháčková. „Já nejsem úplně vášnivý čtenář, ale myslím si, že je to zajímavé, a kdybych zpracovávala nějakou práci, tak bych to určitě využila,“ doplnila.

Gymnázium v Třeboni má unikátní knihovnu. Pomáhali ji vybudovat bývalí studenti

Nová multifunkční knihovna na třeboňském gymnáziu

Novou knihovnu a zároveň studovnu, sborovnu, čítárnu, přednáškovou místnost i výstavní prostor otevřelo ve své budově třeboňské gymnázium. Multifunkční projekt pomáhali vytvářet bývalí studenti - majitel sklenářství, šéf firmy na výrobu nábytku nebo architektka.

Nová školní knihovna třeboňského gymnázia má kapacitu 10 tisíc svazků. Tři tisíce míst je zatím volných. „Knihovničku Václava Havla jsme umístili do prostoru, kde jsou nejen díla dramatická a básnická, ale i knihy z filozofie a psychologie. Je to takové čestné místo a studenti si určitě cestu k němu najdou,“ popsal knihovník Zdeněk Kučera.

Do projektu se víceméně okamžitě připojuje dalších 25 středních škol z celé republiky, které aktivně spolupracují v projektu Číst Havla. Hlásit se můžou i další.

„Základní vklad, který jsme přivezli, tvoří 64 knih z naší produkce. Jsou to knihy od Václava Havla, o Václavu Havlovi, jeho době, současnících, rodině, celém tom okruhu myšlenek, otázek a událostí, se kterými byl spojen,“ připomněl Michael Žantovský.

Knihovničky Václava Havla mají i vlastní logo, aby byly v prostoru školy zřetelně oddělené od jiných knih.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související