Gustav Meyrink: Preparát. Lehce hororová povídka z města s tajemně tlukoucím srdcem

11. prosinec 2022

Starou Prahu, především židovskou čtvrť Josefov, miloval německy píšící spisovatel Gustav Meyrink. V českém městě prožil velkou část svého života. O Praze, která ho fascinovala a také inspirovala, vypráví i jeho tajemný a trošku hororový příběh s názvem Preparát.

Účinkují: Miroslav Rataj, Otakar Prajzner
Připravila: Zdeňka Kolaříková
Napsal: Gustav Meyrink
Překlad: František Marek, Jiří Mlíkovský
Režie: Dagmar Joklová
Natočeno: v roce 1996

Povídka z města s tajemně tlukoucím srdcem dostala rozhlasovou podobu v roce 1996, kdy ji ve studiu načetli Miroslav Rataj a Otakar Prajzner.

„Na jejím Staroměstském náměstí je na budově radnice umístěn velký pověstmi opředený orloj se zvěrokruhem, v němž se vždy úderem poledního otevřou dvířka. Z nich jeden po druhém vystupuje dvanáct apoštolů a němě, jako by se přesvědčili, že jejich čas, na který tak toužebně čekají, ještě nepřišel. Zase mizí. Zapudí je třináctá postava. Smrtka s kosou a přesýpacími hodinami, nad níž jako předpověď apokalypsy kokrhá kohout vzdáleného zmrtvýchvstání. Dává znamení stovce městských věží, aby svým halasem zadusily to ďábelské kykyryky, jež jako by předpovídalo zmar celému lidstvu.“

Gustav Meyrink

Gustav Meyrink, rodným jménem Gustav Meyer, se narodil v roce 1868 ve Vídni jako nemanželský syn würtemberského ministra Karl von Varnbüler a bavorské dvorní herečky Marie Meyerové. Od roku 1884 žil v Praze, kde si z peněz odkázaných otcem otevřel bankovní dům.

Žil poměrně nekonvenční život, zajímalo ho náboženství, okultní vědy, tajná společenstva, alchymie, šermoval, vesloval, hrál šachy a začal také psát. Zpočátku povídky, k větším útvarům se dostal až později, poté, co po dvaceti letech v roce 1904 definitivně opustil Prahu, když byl předtím nařčen z bankovních podvodů a strávil několik měsíců ve vězení.

Praze věnoval svůj zřejmě nejslavnější román Golem, který vyšel tiskem poprvé v roce 1915. Gustav Meyrink zemřel v německém Starnbergu 4. prosince 1932. Je nazýván posledním pražským magikem a prý doposud žije na Hradčanech ve svém neviditelném domě.

Spustit audio

Související