Geniálnímu slepému zpěvákovi a pianistovi by bylo 23. září devadesát let

20. září 2020

Vzpomínka na dětství, mládí a umělecky nejcennější část kariéry Raye Charlese, v níž si připomeneme nedožité devadesáté narozeniny umělce, jemuž označení hudební génius rozhodně a bez jakýchkoliv diskuzí patří. Ray Charles Robinson se narodil 23. září 1930 a genius byla navíc jedna z jeho přezdívek. Světla ramp připravil Jiří Kasal.

Je-li pravda, že člověk pochází z místa, kde začne vnímat, pak Ray Charles nepochází z místa svého oficiálního rodiště, z města Albany v Georgii, ale z chudinské části městečka Greenville na Floridě nazvané Jellyroll. Dnes po původních dřevěných domcích bez elektřiny, vody a kanalizace, kde se vařilo na otevřeném ohni, není ani památky s jedinou výjimkou, kterou je opravený domek, bíle natřený se širokou terasou, kde Ray Charles prožíval dětství. Nevlastní maminka, která jej vychovávala, Mary Jane Robinson byla pradlenou, tatínek  Baley Robinson byl údržbářem, ovšem ten se doma moc nezdržoval. Čas trávil Ray Charles povětšinou hrou se sourozenci a kamarády

Jedna z dětských her bohužel skončila velmi smutnou událost, když si čtyřletý Ray Charles hrál s bratrem Georgem u nádržky s vodou. George se začal topit, ale čtyřletý Ray neměl tolik síly, aby bratra zachránil a ten utonul před jeho očima.

V legendách by se mohlo vyprávět, že Rayovy oči neunesly tolik žalu, neboť v pěti letech začal Ray přicházet o zrak, aby jej o dva roky ztratil úplně. Důvod slepoty byl ovšem jiný, a sice zelený zákal, ačkoliv maminka Raye Charlese ji skutečně spojovala s prožitým hrůzným zážitkem.

Vzhledem ke své slepotě nemohl pochopitelně Ray Charles navštěvovat běžnou základní školu, ale od sedmi let pobýval ve škole pro slepé a hluché děti v St. Augustin. Nejen, že se naučil číst v Braillově písmu, ale brzy bravurně ovládal v Braillově písmu i notový zápis.

O jeho hudebním nadání nebylo v té době sporu, již ve třech letech byl schopen zahrát leccos na klavír a během školy v St. Augustin zvládl dokonale hru na klavír, kytaru a dechové nástroje.

Během osmi let se Ray Charles natolik osamostatnil, že zcela zavrhl logický návrat domů a nějakou nekvalifikovanou práci a vsadil na to, co ovládal a miloval, na hudbu. Již během školy vyhrával v pár klubech i v místním rozhlase, do dokončení školy v roce 1945 postupně měnil floridská města a místa, až i to mu bylo málo a namířil si to přesně na opačnou stranu Ameriky do Seattlu. Teprve pak založil i vlastní trio a získal i nahrávací kontrakt u společnosti Swingtime.

V roce 1952 se ovšem firma dostala do finančních potíž a jediné, co ji mohlo zachránit, byl prodej talentovaného, tehdy dvaadvacetiletého Raye Charlese. V životní loterii si ale Ray Charles obrazně řečeno vytáhl tu nejšťastnější kartu se jménem Ahmed Ertegun. Kdo to byl? Tak jednak syn prvního tureckého velvyslance v USA, ale především majitel nové nahrávací společnosti Atlantic, jejíž jméno se teprve mělo stát pojmem i přičiněním Raye Charlese. V roce 1953 si Ray Charles u Atlantic Records vystřihnul svůj první hit, Mess Around, pod kterou byl podepsán pod pseudonymem majitel Atlantic Records Ahmed Ertegun.

Více si poslechněte v aktuálním vydání Světel ramp online:

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.