Geneticky modifikované plodiny podle vědců přinášejí hlavně pozitiva

10. červen 2009

Česká Akademie věd podpoří pěstování geneticky modifikované kukuřice, případně i jiných plodin. Ve 12 let trvajícím výzkumu totiž nezjistila jejich nepříznivý vliv na životní prostředí. Vědci Biologického centra českobudějovické Akademie věd ČR proto představili takzvanou Bílou knihu o Geneticky modifikovaných plodinách.

Co si od ní vědci slibují popsal Českému rozhlasu docent Jindřich Bříza: "V Evropě je celková situace ohledně modifikovaných plodin velmi negativní a veřejné mínění je neustále přesvědčováno, že je to něco špatného. Naděláme si iluze, že vydáním Bílé knihy se okamžitě všechno zásadně změní, ale chceme dát jasný signál, jaká je situace z hlediska vědeckých argumentů. Chceme být prvním kamínkem, který nakonec spustí lavinu a přesvědčíme laickou veřejnost o tom, že geneticky modifikované plodiny přinášejí především pozitiva."

Proti pěstování geneticky modifikovaných plodin jsou ekologové. Obávají se zejména zdravotních dopadů geneticky modifikovaných rostlin. Někteří odborníci si zase myslí, že by jejich pěstování způsobilo vznik vysoce odolných plevelů. Představitelé Akademie věd ČR ale tyto obavy odmítají s odkazem na mimořádný rozsah svého výzkumu.

Spustit audio