Galerie jsou zavřené, ve Velešíně na Českokrumlovsku můžete i přesto vidět výstavu betlémů. Stačí se projít po náměstí a dívat se do oken nebo výloh

29. prosinec 2020 12:48

Tradiční výstava betlémů ve Velešíně na Českokrumlovsku se kvůli koronaviru přesunula z bývalé fary za okna domů. Náměstí se tak proměnilo ve venkovní galerii, která je přístupná ve dne i v noci. Lidé v ní uvidí celkem pětadvacet betlémů z různých materiálů od autorů z různých koutů jižních Čech.

„Když se podíváte kolem horní části náměstí a procházíte se od domu k domu, od výlohy k výloze, tak v každé výloze, v každém soukromém okně, uvidíte nějaký betlém,“ ukazuje Marie Korbelová z Velešína.

Za okny uvidíte háčkový betlém, betlém z kukuřičného šustí nebo keramický betlém, nebo betlém z perníku, z ovčího rouna. Venku na prostranství u bývalého kostela pak stojí velký vyřezávaný betlém a o kousek dál dva keramické.

„Betlémy jsou z různých materiálů, papír, sláma, dřevo, jsou krásné v každé denní době, ale svojí atmosféru mají i v noci, protože jsou osvětlené,“ dodává Marie Korbelová.

V jedné z výloh je k vidění i část velkého vyřezávaného betlému Pavla Rouhy, který má celkem dvě stovky figurek, z velké části zhotovených podle obyvatel Velešína a bývá vystavován v Kantůrkovci každým rokem. Letos tedy alespoň část.

„Úplně doprostřed jsem postavil figurku naší regenschori Marušky Peškové, která bohužel nedávno zemřela,“ upřesnil Pavel Rouha s tím, že velkou zásluhu na této zvláštní výstavě mají především majitelé domů, výkladů a oken. Nikdo z nich nabídku vystavit u něj ten či onen betlém neodmítl.

Celou reportáž si můžete poslechnout online, nebo si ji stáhněte do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio