Funkční repliku středověkých lihýřových hodin uvidí návštěvníci na hradě Kašperk

3. srpen 2020 07:17

Stovky lidí teď denně míří na šumavský hrad Kašperk. Oblíbený turistický cíl láká v letošní sezoně i na nový exponát. Ve výstavní místnosti visí takzvané lihýřové hodiny, které se používaly ve středověku před vynálezem kyvadla.

„Hrad Kašperk byl založen Karlem IV. a na zdi tu máme technologii, která spadá právě do této epochy. Je to funkční replika hodin ze 14. století, kterou vyrobil Václav Ulč z Plzně,“ ukazuje kastelán hradu Kašperk Václav Kůs.

Lihýřové hodiny jsou na první pohled trochu podobné kukačkám. Je na nich zavěšeno závaží, které svojí vahou sjíždí k zemi, a tím uvádí do pohybu ozubená kolečka. Vše je napojeno na hodinové kolo, které ukazuje čas, ale pouze jednou ručičkou, což samozřejmě není úplně přesné.

„Tenkrát se čas seřizoval podle slunečních hodin, protože jiný poměr neexistoval. Lihýřové hodiny se používaly do 17. století, kdy byly nahrazeny přesnějším regulátorem kyvadlovým,“ vysvětluje výrobce hodin Václav Ulč.

Čtěte také

První lihýřové hodiny vyrobil podle časopisu Udělej si sám z roku 1977, kde byl otištěný návod. „Časopis odebíral můj táta. Tehdy mi bylo třináct let, listoval jsem si v něm a tohle mě opravdu zaujalo,“ vzpomíná.

K výrobě se ale dostal až v pozdějších letech. „Musel jsem to několikrát pro nedostatek času odložit. Teď jsem se k tomu zhruba před rokem a půl vrátil a začal na tom pracovat. Momentálně mám rozděláno deset kousků a jeden z nich je na hradu Kašperk,“ říká.

Rozhodně podle svých slov není jediným výrobcem, ale obvykle vznikají lihýřové hodiny ze dřeva. Václav Ulč jako jeden z mála pracuje s kovem. „Lihýřové hodiny na rozdíl od normálních netikají, ale klapají,“ dodává.

Aby lihýřové hodiny správně fungovaly, musí se pravidelně natahovat, a to ve chvíli, kdy závaží sjede k zemi. Na Kašperku se o tento úkol dělí průvodci s kastelánem.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio

Související