Františkáni prodávají klášter v Bechyni. Památka je k mání za 18 milionů

27. únor 2017

Františkánský klášter v Bechyni je na prodej. Jedna z nejvýznamnějších jihočeských architektonických památek je v nabídce realitní kanceláře za 18 milionů korun. Najít nového majitele ale není snadné.

Zájemci o bechyňský klášter musí počítat s milionovými investicemi do údržby. Rozlehlý objekt je postaven v duchu pozdní gotiky a mimo jiné obsahuje i jeden z největších souborů sklípkových kleneb v České republice.

Sami františkáni klášter už dlouhá desetiletí neobývají a jeho správa z Prahy, kde řád sídlí, je náročná. „Není vize, že bychom ho někdy mohli obsadit a žít tam. Spíše půjdeme do menších objektů, kde se můžeme více věnovat pastorační činnosti,“ vysvětluje P. Jan Maria Vianney Dohnal, který má prodej kláštera na starost.

Řád františkánů se prý zkrátka má starat o jiné věci, než je správa nemovitostí a dalších pozemských statků. „Pastorační činnost potřebuje jakési osvobození se od velkých zátěží. Velké objekty byly historicky důležité a nutné, ale dnes je styl života úplně jiný, potřebujeme spíše malé skupinky, malé komunity, které budou daleko živější než velká centra,“ říká.

„Můžeme si dovolit velké centrum v Praze, kde máme sídlo. Navíc pražský klášter má ještě jinou dimenzi v historii a dějinách, takže je pro nás velmi důležitý, ale není možné, abychom obhospodařovali víc takových klášterů,“ dodává P. Jan Maria Vianney Dohnal.

Klášterní kostel teď má v nájmu římsko-katolická farnost Bechyně. Druhou část, tedy vlastní klášter a téměř hektarovou zahradu s výhledem na Lužnici, využívá místní základní umělecká škola. „Zahrada byla původně ovocnářsko-zelinářská, mniši tu pěstovali plodiny pro svou potřebu. Bylo tady i nějaké drobné zvířectvo, u zdi dokonce stála jedna z prvních škol v Bechyni, ale v současné době je to veřejný park, kde se pohybuje velké množství lidí,“ říká ředitel školy Jan Svoboda.

Zahrada kláštera je také v Bechyni ojedinělým místem, které je volně přístupné a nabízí krásný výhled do lužnického údolí a na známý bechyňský most. „Je to opravdu jediné klidové místo se zelení a je odsud unikátní výhled,“ připomíná Jan Svoboda.

O tom, že františkáni chtějí celou památku prodat, ví již delší dobu. „Chápu, že nechtějí mít materiální přítěž, spíš mi je líto, že zatím nevyšla žádná z nabídek. Myslím si, že pokud se objekt dostane do rukou lidí, kteří nebudou mít chuť, aby dál fungoval tímhle způsobem, tak to bude velmi komplikované,“ dodává.

Františkáni zkusili klášter nabídnout českobudějovickému biskupství i Jihočeskému kraji. Zájem o koupi zatím nemá ani město Bechyně. „Jednání trvají, ale pro město by to byla velká finanční zátěž nejen kvůli prodejní ceně, ale také kvůli finančním prostředkům nutným na rekonstrukci kláštera. Ta může stát desítky milionů korun, ne-li více,“ potvrzuje starosta Pavel Houdek.

Město Bechyně je zatím ochotno jednat maximálně o koupi klášterní zahrady, kterou využívá k pořádání divadelních a hudebních festivalů. Františkáni ale preferují prodej kulturní památky jako celku.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio