František Ředina naučil plavat půlku jižních Čech

26. listopad 2014

Dvacet let působil jako vedoucí střediska plavecké výuky ve Strakonicích. Pod jeho vedením tak trénovala první tempa celá generace Jihočechů. František Ředina sám byl zdatným plavcem, ale hlavně trenérem a rozhodčím Československé ligy vodního póla a plaveckých závodů.

Zajímavé je, že v dětství mnoho příležitostí ke sportování malý František neměl. „Narodil jsem se do chudých poměrů. Otec pracoval s koňmi v zemědělství a koně byli jeho životní láskou už od vojny,“ vzpomíná dnes čtyřiasedmdesátiletý majitel strakonického obchodu se sportovním vybavením.

I když přeci jen se během téměř každodenní lopotné práce na poli , ze které se žádné z vesnických dětí nemohlo ulít, našel čas třeba na plavení koní a v zimě na hokejové turnaje na rybníce. „Když napadl sníh, udělali jsme se cestou do školy čelem vzad, doma nahlásili, že neprojdeme závěje, a už jsme letěli s hokejkami na kachňák,“ směje se starému triku František Ředina, který z vesnické školy postoupil jako učeň do strakonické zbrojovky.
Ve Strakonicích už se začal mladý frézař věnovat sportu, nejprve atletice.

Po základní vojenské službě založil fotbalový klub v rodných Škvořeticích, který brzy oslaví padesáté výročí. František Ředina naběhal stovky kilometrů na lyžích, než jej jeho vlastní synové vzali za ruku a dovedli do bazénu s prosbou, táto, nauč nás plavat. Tak začala pětadvacetiletá kariéra plaveckého instruktora, rozhodčího a funkcionáře plaveckého svazu. „Nejvíce si vážím role startéra na mezinárodním utkání Československa s Rakouskem,“ říká zasloužilý rozhodčí Československé ligy vodního póla.

Možná největší zásluhou Františka Řediny je ale jeho působení ve středisku výuky plavání ve Strakonicích. V roce 1972 byl otevřen ve Strakonicích jeden z prvních krytých bazénů na jihu Čech. František tou dobou dokončoval dálkové studium Fakulty tělesné výchovy a sportu, a proto se ujal vedení základního plaveckého výcviku. Po dvacet let se děti z poloviny jižních Čech i části kraje západočeského učily plavat pod vedením Františku Řediny a jeho týmu instruktorů.

autor: Ivan Studený
Spustit audio