František Langer: Jízdní hlídka. Dramatický příběh ze sibiřské anabáze československých legií

28. říjen 2021

Ve svém dramatu Jízdní hlídka vzdal František Langer poctu legionářům, kteří se v bojích první světové války zvláště na ruské frontě zasloužili o vznik samostatného československého státu.  Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Autor (Jiří Plachý), Matějka (Ladislav Frej), Kalaš (Pavel Rímský), Soukup (Filip Blažek), Saidl (Svatopluk Skopal), Hašek (Ivan Trojan), Valenta (Jan Šťastný), Nedbal (Miroslav Středa), Strnad (Aleš Procházka), Tajožný (Antonín Molčík), Starší zajatec (Karel Hlušička), Mladší zajatec (Martin Velda) a Mužik (Marcel Vašinka)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1997
Rozhlasová úprava: Jan Strejček

Při psaní vycházel z vlastních zážitků a zkušeností. Odveden byl už v roce 1914, krátce po skončení studia medicíny, nejprve narukoval na Bukovinu, později se dostal na Haličskou frontu, tam se nechal zajmout a vzápětí vstupil do Československých legií. Zpátky do vlasti se vrátil až v únoru 1920 přes Japonsko a Čínu.

V roce 1935, kdy Jízdní hlídku napsal, působil František Langer jako dramaturg v Divadle na Vinohradech. Ve třicátých letech, kdy začínala být naše nedávno vydobytá státnost zase ohrožená, připomínal hrdinství a soudržnost Čechů a Slováků, kteří neuhýbají své povinnosti a nevzdávají se ani tváří v tvář několikanásobné přesile. 

Spolu s Plukovníkem Švecem Rudolfa Medka patří Langerova Jízdní hlídka k nejvýznamnějším divadelním hrám s legionářskou tematikou, obě byly krátce po svém vzniku také filmově zpracovány.

Rozhlasovou inscenaci v roce 1997 natočil režisér Jiří Horčička a zahráli s v ní Ladislav Frej, Pavel Rímský, Filip Blažek, Svatopluk Skopal, Ivan Trojan, Jan Šťastný, Miroslav Středa, Aleš Procházka, Antonín Molčík a další.

autoři: Hynek Pekárek , Renata Venclová
Spustit audio