Franský kupec Sámo je považován za prvního historicky doloženého vládce českého národa

21. březen 2023

Franský kupec Sámo je považován za prvního historicky doloženého vládce českého národa. V první polovině 7. století už byli Slované trvale usídleni na území dnešních Čech a Moravy. Čelili však častým nájezdům Avarů z východu.

V jedné z bitev proti nim se o vítězství zásadně přičinil jistý kupec Sámo – dobrý stratég a taktik a navíc charismatická osobnost. Vůdci svazu slovanských kmenů se zřejmě nemohli dohodnout, kdo z nich by měl svaz vést, a proto zvolili schopného cizince, což byl rozumný kompromis.

Svaz se pod jeho vedením začal rozrůstat a můžeme mu tedy začít říkat Sámova říše. Její centrum bylo podle archeologických nálezů zřejmě v oblasti mezi Mikulčicemi a Olomoucí, kudy vedly významné obchodní stezky.

Západní hranici s franskou říší střežila pevnost Wogastisburg, kde se Slované vedeni Sámem roku 631 střetli s vojsky franského krále Dagoberta. Jeho útok odrazili a své území uchránili. Právě o této bitvě se píše ve Fredegardově kronice a je to také jediná zmínka o Sámově existenci.

Dlouho se nevědělo, kde bájný Wogastisburg byl. Mnoho dnešních archeologů se přiklání k tomu, že to mohl být vrch Rubín u Podbořan na severozápadě Čech. Vítězstvím v bitvě Sámo upevnil svůj vliv a vytvořil říši, která se stala základem samostatného českého státu.

autor: Jan Herget
Spustit audio