Fotograf na cestách je specifický lidský druh, směje se cestovatel Pavel Svoboda

26. červenec 2021

„Měl jsem naprosto luxusní prázdniny, které bych si za normální situace nedopřál,“ pochvaluje si období covidu cestovatel a publicista Pavel Svoboda. Užíval si společnost své rodiny a čundry s noclehem pod širým nebem.

Stan na výšlapy v českých podmínkách nebral. „Stan už mám spojený s opravdu velkými horami, s náročnými podmínkami, protože to už je silná ochrana před hodně nepříznivým počasím,“ vysvětluje.

Na seznamu vysněných míst měl Pavel Svoboda mnoho let jihoamerickou Kolumbii. Nakonec tam strávil dva měsíce. „Jezdím do míst, která nejsou tolik okoukaná. Navíc se snažím najít málo známé oblasti, tam projít náročné několikadenní tracky a jako fotograf je co nejlépe zdokumentovat,“ popisuje.

Připouštěl si i nebezpečí, které v zemi hrozilo, ale choval se tak, aby se jemu, ani jeho přítelkyni nic nestalo. „Až tam pojedete, nechoďte po nocích po velkých městech a hlídejte si všude příruční batůžky a foťáky. Pak věřím, že budete mít štěstí a užijete si Jižní Ameriku se vší pestrostí a exotikou, kterou nabízí,“ radí.

Pavel Svoboda miluje především asijské hory, ale jihoamerické Andy jsou podle jeho slov vizuálně a fotograficky ještě lepší. „Krajina v kolumbijských horách je naprosto extrémně zelená. Tam člověk jde po horách a ve třech tisících metrech je ještě horská džungle. Tři tisíce metrů, to už se v Alpách pomalu ani nelyžuje. Ve čtyřech tisících je pořád ještě vegetace a ledovce začínají až na hranici pěti tisíc metrů,“ vypráví.

Fotograf na cestách je podle něj specifický lidský druh. Kdo by si myslel, že nachodí denně desítky kilometrů, je na omylu. „Ujdeme třeba jen deset kilometrů, někdy jen osm, jindy zas třináct, rozhodně to nejsou žádná velká čísla,“ říká.

Zároveň se stále obměňují cíle dobrodružných cest za fotografiemi. „Je to takový věčný koloběh. Jdete do hor, pak se těšíte do města, ale stačí vám tam tři dny a už se zase těšíte do hor,“ dodává Pavel Svoboda.

Celý rozhovor s cestovatelem Pavlem Svobodou si poslechněte online, nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související