FOTO: Začal výlov rybníka Rožmberk. Lidé smí jen na hráz

12. říjen 2020 10:00

Třeboňští rybáři zahájili výlov největšího českého rybníka Rožmberk s rozlohou 647 hektarů.

Slavnostní výlov s doprovodnými akcemi, kam jezdilo 50.000 lidí, je kvůli koronaviru zrušený. Lidé nesmí do míst, kde se loví a kde budou stát kádě, kapry si ale mohou koupit na sádkách, kilogram za 75 korun.

Rybáři čekají z Rožmberka výnos 130 tun tržních kaprů a 20 tun vedlejších druhů ryb. Médiím to řekl předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Výlov pracovních dnech

Rybník vyloví místo o víkendu v pracovních dnech. „Zajistíme, aby se do loviště a kádiště nedostali cizí lidé. Hráz je veřejně přístupný prostor. Pro případné návštěvníky je třeba, aby používali zdravý rozum a nenastaly kolize s naší činností. Nemůžeme porušovat opatření a můj hlavní důvod je ten, že jako zaměstnavatel jsem povinen zajistit bezpečnost a zdraví našich zaměstnanců,“ řekl Malecha.

Ráno bylo na hrázi kolem 20 lidí. Jeden manželský pár přijel z Příbrami. Na výlovu Rožmberka byli poprvé. „Jsme důchodci a zadruhé jsme sem přijeli právě proto, že tu nejsou lidi. Když je tady dav třicet tisíc lidí, tak bychom sem určitě nejeli. Jezdíme na výlovy, ale na rybníky, kde je míň lidí: na Bezdrev, na Munický,“ řekli manželé Burianovi.

Jediný stánek

Na hrázi je otevřený jediný stánek, kde se prodávají i kapří hranolky. Po 8:15 přijela zkontrolovat situaci dvojice policistů. Oproti posledním rokům chyběla tradiční kulisa výlovu, východ slunce, protože je zataženo.

Na výlovu se podílí 50 rybářů a žáci rybářské školy v Třeboni. V minulých letech pořádali slavnostní výlov o víkendu, aby zvýšili povědomí o rybářském řemesle a rybím mase. Letos neorganizují nic, zrušili i den otevřených dveří na třeboňských sádkách.

zdroj: ČTK
Spustit audio