Fotbalisté Českých Budějovic v poháru zdolali Brno a po šestnácti letech jsou v semifinále

2. březen 2023 12:31

Fotbalisté Českých Budějovic porazili ve čtvrtfinále Mol Cupu Brno 2:1 a po šestnácti letech postoupili do pohárového semifinále. Oba góly vítězů vstřelil v prvním poločase útočník Tomáš Zajíc, za hosty snížil v nastaveném čase obránce Josef Divíšek.

Jihočeši především v úvodní půli dominovali a ligový nováček se prakticky jen bránil. V sedmé minutě se domácí chvíli radovali z toho, že po faulu na Potočného budou kopat penaltu, jenže po zhlédnutí videa rozhodčí Hocek původní verdikt zrušil.

České Budějovice se přesto o chvíli později dočkaly vedení. V 19. minutě po Horově centru do pokutového území posunul míč hlavou Adediran, balon pak ještě prodloužil Potočný a volný Zajíc měl dost prostoru k tomu, aby z pár metrů skóroval.

Aktivita Dynama vyvrcholila krátce před přestávkou. Ve 43. minutě neudržel ránu obránce Sladkého brněnský brankář Hrubý a Zajíc se prosadil podruhé. „První poločas byl fantastický. Ukázali jsme, co trénujeme,“ řekl na tiskové konferenci českobudějovický kouč Tomáš Zápotočný, který vede mužstvo společně s Markem Niklem.

Brno se s výsledkem nesmířilo a v úvodu druhé půle bylo nebezpečnějším týmem. Jeho tlak téměř zúročil v 53. minutě Nečas, šanci mu ale zlikvidoval českobudějovický brankář Šípoš a následná Faltova dorážka skončila vedle. Zbrojovka v 56. minutě čtyřikrát vystřídala a na hřiště se dostal i nejlepší ligový střelec Řezníček.

„Snažili jsme se s výsledkem něco udělat, ale nepovedlo se. Nevyšel nám hlavně první poločas, kdy nás soupeř dostal pod tlak,“ uvedl brněnský trenér Richard Dostálek. Hosté v nastaveném čase přece jenom snížili brankou Divíška, ale víc už nestihli.

Jihočeši porazili Brno podruhé v sezoně, na podzim nad ním v lize doma zvítězili 3:2. „Postoupili jsme do semifinále, a to jsme si přáli. Je to pro hráče další úspěch a ocenění,“ pochvaloval si Zápotočný.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související